Hvad er den samlede elpris?

I Danmark betaler vi i gennemsnit omkring 2,50 kr. pr. kWh. Læs med her og bliv klogere på, hvad elprisen dækker over og hvad du betaler for på din elregning. Din samlede elpris består nemlig af flere elementer, som vi dykker ned i her.

Prisen på omkring 2,50 kr./kWh er som skrevet et gennemsnit og den kan godt variere. Hvis du har en elaftale med variabel pris, vil din pris for eksempel være en anden end, hvis din elaftale er med fast pris.

Følg den aktuelle elpris time for time her 

Sådan er elprisen sat sammen

Elprisen består altså af flere elementer. Du har selv indflydelse på en del af din elpris, men obligatoriske tariffer og afgifter, skal du betale uanset, hvilket elselskab eller elaftale du vælger.

Som figuren herunder viser, udgør selve elprisen og dermed din betaling til dit elselskab ca. 36% af din samlede elregning. Det er denne del, du selv kan påvirke, når du sammenligner elpriser, vælger elselskab og elaftale.

Kilde: Forsyningstilsynets elprisstatistik 3. kvartal 2023. Bemærk at procentfordelingen er baseret på gennemsnitstal og ud fra et årligt forbrug på 4.000 kWh. Tallene kan derfor ikke overføres direkte til din elpris.