Komplet ladestander løsning til din elbil

Lille, kraftig og intelligent ladeboks i høj kvalitet

Vi tilbyder en intelligent hjemmeladestander til din elbil i høj kvalitet. Markedets mindste ladeboks som kan oplade alle elbilmodeller på markedet, uanset om den kører på ren el eller er en hybrid. Vores ladestander er specielt velegnet til dig, som gerne vil have en effektiv og driftsikker ladeløsning derhjemme. Har du behov for at oplade på farten, er der selvfølgelig også mulighed for dette.

Samlet tilbud på ladeboks, installation og serviceaftale

Venter du på levering af din el-bil eller forventer et fremtidigt køb?
Intet problem - bestil din ladeløsning nu med tilbud og få installeret på dato du bestemmer.

AURA Ladeløsning
uden elaftale

Få komplet ladeløsning med ladeboks, installation og serviceaftale.
Så du kan lade op derhjemme - billigt, nemt og sikkert.


----------------

Ladeløsning inkl. installation:
11.499,- kr.*

Serviceaftale:
79,- kr./md

100% afgiftrefusion:
1,12 kr./kWh

*Samlet mindstepris for 6 mdr. kr. 11.973,-
14 dages fuld fortrydelsesret.


AURA Ladeløsning
med elaftale

Bliv elkunde ved AURA og spar 1.500 kr. på din ladeløsning. Tilbuddet gælder til alle nye og eksisterende elkunder. Du får en elaftale der er skræddersyet til elbilsejere og et højere elforbrug - læs mere ved bestilling.

----------------

Ladeløsning inkl. installation:
9.999,- kr.*

Serviceaftale:
79,- kr./md

100% afgiftrefusion:
1,12 kr./kWh

*Samlet mindstepris for 6 mdr. kr. 10.473,-
14 dages fuld fortrydelsesret.
Du bliver automatisk elkunde ved bestilling.

Skift til AURA
uden elaftale

Har du allerede en ladeboks installeret, men vil gerne skifte til en bedre og billigere løsning?

Med dette tilbud får du ikke kun en kraftig og effektiv ladeboks, men også mange andre fordele.

----------------

Installation inkl. nedtagning:
7.500,- kr.*

Serviceaftale:
79,- kr./md

100% afgiftrefusion:
1,12 kr./kWh

*Vi tager din eksisterende boks ned, så du slipper for gebyr til din nuværende leverandør
14 dages fuld fortrydelsesret.

Har du spørgsmål eller måske allerede en ladeboks installeret?

Kontakt os og få svar eller et tilbud på skift af ladeboks

Du har måske allerede en ladeboks installeret, men vil gerne skifte til en bedre og billigere løsning?

 • Du ejer din ladeboks og slipper for dyr mnd. leje
 • Efter installation, betaler du et FAST lavt månedligt serviceabonnement på 79 kr. - læs mere
 • Du betaler kun for dit faktiske forbrug af kWh
 • Du får 100% refusion af din elafgift på 1,12 kr./kWh uanset hvornår på døgnet du lader op
 • Vi tager din eksisterende boks ned, så du slipper for gebyr til din nuværende leverandør

Vi har flere års erfaring i installation af ladestandere og har prøvet lidt af hvert. Så vi kan med stor sikkerhed hjælpe dig på vej 🙂

 


Alt dette får du med i vores samlede ladeløsning tilbud

Sammenlign pris og kvalitet
på ladestander til elbil

Når du sammenligner ladeløsninger til din elbil, er der en række forhold, du skal være opmærksom på. Du bør bl.a. altid vurdere omkostninger til opladning af elbilen over tid.

Læs mere her og bliv klogere på priser og kvalitet

Hvilken ladeløsning passer bedst
til præcis dit behov?

Du har sikkert brugt lang tid på at beslutte dig for den helt rigtige elbil. Og nu er tiden kommet til at vælge hvilken ladestander eller -boks, der passer bedst til dit behov.

Prøv vores guide og bliv klogere på ladeløsning

 

BESTIL LADELØSNING MED ELAFTALE HER     BESTIL LADELØSNING UDEN ELAFTALE HER

 

Ladeløsning til erhverv - boligforening, virksomhed eller kommune - klik her

Markedets mindste ladeboks - skandinavisk kvalitet

Med en smart ladeboks hjemme i carporten eller indkørslen starter du altid dagen med et fuldt opladet batteri. Du får en effektiv og hurtig opladning og er sikret en autoriseret installation - som standard er ladeboksen på 11 kW, men du kan tilkøbe 22 kW.

Intelligent og sikker opladning

Vores ladebokse er sikkerhedsgodkendte og er tilsluttet et IT-supportsystem, der gør det muligt at fjernsupportere din ladeboks 24/7/365, ligesom der automatisk sker løbende softwareopdateringer af din ladeboks. Dermed er du sikret, at din ladeboks løsning altid er klar til at lade din elbil op.

Passer til alle bilmodeller

En ladestander eller ladeboks kan både anvendes til rene elbilmodeller og hybridmodeller. Dog er opladningsbehovet for en hybridbil selvfølgelig markant mindre end en bil, der kører på ren el.

Hvis der ikke følger et ladekabel med din elbil, kan du tilkøbe et kabel. Vi tilbyder et ladekabel, der passer til ladestanderen (Type 2, 32 Ampere, 3-faset, 22 kW) og med en længde på 5 meter til kr. 1.599,-.

 

Top 

Den samlede servicepakke koster 79 kr. om måneden og sikrer, at du får en enkel, driftssikker og smart ladeløsning, hvor hjælpen, skulle du få brug for den, altid er ved hånden.

Hver måned modtager du refusion af den elafgift*, du betaler for strøm brugt på opladning derhjemme én-til-én.

Fuld kontrol over opladning med app

Med AURA Serviceaftale får du adgang til Spirii Go - en app fra vores samarbejdspartner Spirii, som gør det nemt at starte og styre din opladning. Du kan fx indstille din ladeboks efter netop dine behov og oplade når strømmen er billigst og belastningen mindst. Du kan altid følge med i dit ladeforbrug, starte opladning, låse ladekabel, aktivere app/ladebrik og justere strøm- og lysstyrken på din ladeboks derhjemme.

Som noget nyt kan du også vælge at gøre din ladeboks offentligt og tjene penge på at tilbyde strøm til øvrige elbillister – du vælger helt selv prisen og kan altid slå funktionen fra igen.

Sådan bestiller du AURA Serviceaftale

Du bestiller din AURA Serviceaftale samtidig med din ladeboks. Din serviceaftale starter naturligvis først, når ladestanderen er installeret. Herefter er der 6 måneders bindingsperiode på serviceaftalen.

*SKAT har pr. 1. januar 2021 fastsat refusionssatsen til 1,12 kr./kWh inkl. moms. I alle Spiriis ladestandere og ladebokse er der indbygget MID-måler, som er godkendt til afregning af refusionsopgørelse. Hvis du har solceller eller jordvarme derhjemme, modtager du ikke refusion af elafgift. Det samme gælder, hvis du har elvarme som primær opvarmningskilde og får refusion herfor.

 

Top 

Opfylder du kravene til standardinstallation?

Følgende forhold skal være opfyldt, før der er tale om en standardinstallation:

 1. Ladestanderen placeres, hvor det er mest hensigtsmæssigt i forhold til opladning, typisk på garagevæg, carport eller husmur.
 2. Sikring foran gruppetavle må max. være 63 ampere.
 3. Din installation skal have en virksom jordelektrode under 100 Ohm i overgangsmodstand. Nogle biltyper som fx Renault Zoe kræver under 50 Ohm. Elektrikeren tjekker dette.
 4. Ladestanderen kan som minimum få forbindelse til Telenors 4G mobilnetværk eller dit eget WiFi. Kan dette ikke opfyldes grundet dårlig dækning fra mobilselskab eller blokering af signal grundet bygningsforhold vil der kunne tilkøbes ekstra installation af kommunikationsudstyr.
 5. Den eksisterende installation overholder gældende lovgivning.

Hvis ovenstående 5 krav er opfyldt, vil du kunne få en ladestander opsat inden for prisen på en standardinstallation, medmindre at specielle forhold gør sig gældende. Er der en eller flere af de 5 punkter, der ikke er opfyldt, vil der forekomme ekstra betaling.

En standardinstallation vil typisk kunne lade sig gøre, hvis du har et 1-plans hus, hvor vi kan få adgang til loftet, eller hvis du har en nyere villa uden adgang til loft, hvor kabler kan føres synligt.

Indhold i standardinstallation af ladestander

Standardinstallationen indeholder følgende ydelser:

 • Ladestander med en effekt på 11 kW. Ønsker du 22 kW, kan det tilkøbes.
 • Installation af ladeboks udført af certificeret installatør. Vi udfører installation i hele Danmark uden ekstra omkostninger for dig.
 • Installation af kombirelæ 3 faser+N 20A Type A i eksisterende tavle med disponibel plads.
 • Vi trækker et installationskabel på 5G6 mm2 op til 15 meter fra eksisterende eltavle langs gulv eller væg – medmindre vi aftaler et andet sted. Der foretages maksimalt en gennemføring i vægge.
 • Installatøren tester, at ladestanderen fungerer og sikrer, at alle forbindelser er tilsluttede korrekt og efter sikkerhedsreglerne. Vi sikrer ladeboksen med beskyttelsesudstyr og sørger for at overholde alle gældende standarder.

Hvis du ønsker load balancing imellem flere ladestandere, er det kun muligt ved installation af flere ladestandere af samme type og hvis boksene understøtter denne funktion.

 

Top


Ofte stillede spørgsmål om ladeboks til elbil

Hvem kontakter jeg, hvis jeg har spørgsmål til installation?

AURA står for at installere din ladestander. Du kan læse mere om installationen her. Har du yderligere spørgsmål, kan du kontakte AURA E-mobility på 87 92 52 52.

Hvem kontakter jeg, hvis min ladestander ikke virker?

Hvis du oplever problemer med din ladestander eller har spørgsmål til opladning, skal du kontakte vores samarbejdspartner Spirii, som varetager vores kundeupport døgnet rundt. Du kan kontakte kundeservice på 38 17 15 00.

Hvem kontakter jeg, hvis jeg har spørgsmål til min regning?

Hvis du har spørgsmål til din regning for installation eller ladestander skal du kontakte AURA på e-mobility@aura.dk eller 87 92 52 52. Hvis du har spørgsmål til din regning for din AURA Serviceaftale, skal du kontakte vores samarbejdspartner Spirii på support@spirii.dk eller på 38 17 15 00.

Ladekabel sidder fast og vil ikke løsne sig/stander vil ikke frigive kabel?

Hvis du oplever, at dit ladestik sidder fast i ladeboksen, skal du sikre dig, at du først har taget stikket ud af elbilen. Hvis det stadig sidder fast, kan det være, fordi låsemekanismen sidder i klemme. Prøv først at trykke stikket helt ind i ladeboksen, vent et par sekunder og prøv derefter at tage stikket ud igen. Hvis ikke det hjælper, skal du kontakte vores samarbejdspartner Spirii på 38 17 15 00.

Hvorfor lyser ladestanderen rødt?

Lyser ladeboksen rødt, er det fordi, den oplever en fejl. Forsøg at slukke og tænde for ladeboksen i din eltavle (gruppen er markeret med ”ladestander”) og vent 5 minutter. Hvis fejlen ikke forsvinder, kontakt vores samarbejdspartner Spirii på 38 17 15 00.

Hvordan starter jeg opladning på min ladestander hjemme?

Som standard er din ladeboks altid låst. Det vil sige, at du skal bruge din Spirii-ladebrik og låse boksen op ved at holde brikken over ladebrik-symbolet. Boksen er låst, så andre ikke ved en fejl kommer til at bruge af din strøm.

Hvis du ønsker at få din hjemmelader låst op, kan det altid lade sig gøre. Du skal blot ringe til vores samarbejdspartner Spirii på 38 17 15 00 og bede om at få din ladeboks låst op.

Hvordan afslutter jeg en opladning på min hjemmeladeboks?

På samme måde som en offentlig ladestander. Hold din ladebrik hen over ladebrik-symbolet for at stoppe opladningen. Hvis du har fået låst din hjemmeladeboks op, skal du blot sætte stikket i bilen ved start og fjerne det igen, når du skal bruge bilen.

Hvor lang tid tager det at lade op?

Det er naturligvis afhængigt af biltype. Vores udstyr kan levere op til 22 kW AC, men det kræver, at det er understøttet af både elbil og strømforsyning. De fleste elbiler kan modtage enten 3,7 eller 11 kW AC.

Hvornår er det bedst at lade elbilen op hjemme?

Du kan uden problemer lade din elbil op på alle tidspunkter af døgnet. Du kan med fordel sætte timeren i din elbil (hvis muligt) så den starter opladningen om natten, da dette på simpel vis flytter forbruget til de timer, hvor strømmen er billigst, og der er størst sandsynlighed for at få gavn af den vedvarende energiproduktion. Tjek desuden din aftale med din elleverandør, om der kan være en økonomisk gevinst i at oplade din elbil om natten.

Hvad gør jeg, hvis ladeboksen ikke virker?

Hvis du mod forventning oplever, at din ladeboks ikke virker, er du velkommen til at kontakte vores samarbejdspartner Spirii på 38 17 15 00.

Hvordan bestiller jeg et ladebrik?

Du kan bestille en ladebrik direkte via Spiriis hjemmeside.

En ladebrik koster 59 kr. inkl. moms i oprettelse og forsendelse.

Opladning hjemme - Hvorfor skal jeg bruge en ladeboks i stedet for stikkontakt?

Det er der mange gode grunde til. Når der opsættes en ladeboks, er der styr på sikkerheden, hvilket vil sige, at alle kabler er dimensioneret til den høje belastning. Desuden får ladeboksen også sin egen plads i relæet, så hvis der opstår overbelastning, vil husets øvrige funktioner ikke blive påvirket.

Derudover er der økonomiske fordele. I alle vores ladebokse sidder en godkendt måler, som muliggør, at du kan få refunderet elafgiften. Det kan du ikke få, hvis du lader fra en stikkontakt, da forbruget ikke kan adskilles fra husets øvrige forbrug. I øvrigt klarer vi alt arbejdet med at ansøge om refusion af elafgiften for dig.

Hvordan betaler jeg for den strøm, jeg bruger til opladning hjemme?

Du betaler for strømmen via din elregning. I ladestanderen sidder en godkendt måler, som måler den strøm, der forbruges til opladning af din elbil. Disse målerdata overføres til vores system og danner grundlag for at søge refusion af elafgiften hos SKAT. Vi klarer alt arbejdet med refusionen for dig, og du vil få beløbet godtgjort månedvist.

Hvor kan jeg se mit forbrug?

Hver måned modtager du en regning og opgørelse for din AURA Serviceaftale. Her fremgår din månedlige opgørelse over opladningsforbrug.

Hvordan får jeg refusion af elafgift?

Såfremt du er berettiget til at få godtgjort elafgift af den strøm, der anvendes til opladning, udgør denne 1,12 kr. inkl. moms pr. kWh. Ordningen løber frem til 2030, og satsen reguleres én gang om året af SKAT. Så længe du har en AURA Serviceaftale tilknyttet din ladeboks, vil du få refunderet elafgiften, uden at du behøver foretage dig noget.

Hvornår modtager jeg refusion af elafgift?

Hver måned modtager du refusion af elafgift, som du er berettiget til jf. din AURA Serviceaftale. Overstiger din godtgørelse af elafgift din månedlige faktura for den pågældende måned, så udbetaler vi det overskydende beløb til dig.

Kan jeg få refusion, hvis jeg har solceller eller jordvarme?

Nej, du modtager ikke refusion af elafgift, hvis du har jordvarme eller solceller derhjemme, da du ikke betaler elafgift af egenproduceret strøm.

Hvis du skal opnå afgiftsrefusion, selvom du har solceller eller jordvarme, skal du kunne dokumentere og godtgøre, at du har betalt fuld elafgift af den strøm, du har brugt til opladning. Det kunne f.eks. være ved at få separat måler, ny tavle mm. specielt til din ladeboks, men det er en større økonomisk investering, der sjældent vil kunne svare sig. Hvis din ladeboks udelukkende forsynes med strøm fra elnettet, og du har betalt elafgift, er du også berettiget til refusion af elafgiften.

Du kan læse Skatterådets afgørelse her

Opladning hjemme - Hvorfor skal jeg bruge en ladestander i stedet for stikkontakt?

Det er der mange gode grunde til. Når der opsættes en ladestander af en autoriseret elektriker, er der styr på sikkerheden, hvilket vil sige, at alle kabler er dimensioneret til den høje belastning, og alle lovkrav er overholdt. Desuden får ladeboksen også sin egen plads i relæet, så hvis der opstår overbelastning, vil husets øvrige funktioner ikke blive påvirket.

Derudover er der økonomiske fordele. I alle vores ladebokse sidder en godkendt måler, som muliggør, at du kan få refunderet elafgiften. Det kan du ikke få, hvis du lader fra en stikkontakt, da forbruget ikke kan adskilles fra husets øvrige forbrug. I øvrigt klarer vi alt arbejdet med elafgiften for dig.

Hvordan er sikkerheden på jeres produkter?

Vores ladeprodukter lever op til alle gældende sikkerhedskrav, og er naturligvis udstyret med et fejlstrømsrelæ, som slår fra, hvis der opstår en overbelastning. Desuden indeholder vores ladebokse teknologi til at kommunikere med den bil, som lader op på boksen, så opladningen standses, hvis der skulle opstå overbelastning eller en anden fejl.

Hvordan betaler jeg for strømmen, når jeg lader på Spiriis offentligt tilgængelige ladestandere?

Hvis du bruger app’en, bliver du afregnet hver gang, du foretager en opladning.
Det koster en fast pris fra 2,50 kr./kWh. Du ser prisen i vores app eller på ladestanderen.

Hvis du benytter din ladebrik, opgøres dit forbrug på din månedlige faktura for din AURA Serviceaftale.

Hvordan starter jeg opladning på en offentlig tilgængelig ladestander fra Spirii?

Det gør du ved at holde din ladebrik hen over ladebrik-symbolet på ladestanderen. Herefter vil ladestanderens port åbne. Sæt dit ladekabel i elbil og ladestander. Du vil høre et ’bip’ og kunne se et svagt pulserende lys på ladestanderen, når opladningen påbegyndes.

Hvordan afslutter jeg opladning på en offentlig tilgængelig ladestander?

Du afslutter din opladning på samme måde, som du starter, nemlig ved at holde din ladebrik hen over ladebrik-symbolet påstanderen. Herefter kan du tage ladekablet ud og fortsætte din videre tur.

Tilbyder I opladning via roaming?

Ja, vi tilbyder opladning via roaming. Det betyder, at du med din app og ladebrik kan oplade på offentlige ladestandere fra andre operatører. Prisen for opladning er bestemt af den pågældende ladeoperatør og varierer typisk mellem 3 - 6 kr./kWh. 

Generelt om ladestandere og ladebokse

I takt med at der kommer flere elbiler på de danske veje, stiger antallet af ladebokse og ladestandere rundt omkring i landet også. Udbuddet af ladeløsninger til private elbilejere vokser eksplosivt i disse år, og derfor kan det være vanskeligt at sammenligne forskellige ladestandere, priser og abonnementstyper med hinanden.

Forskellen på en ladeboks og en ladestander 

Skal du vælge en ladeboks eller en ladestander, og hvad er egentlig forskellen? Det er ret enkelt. En ladeboks monteres typisk på en fast væg, mens ladestanderen står frit placeret på en stander/pæl. En ladestander er groft sagt blot en ladeboks, som er monteret på toppen af en pæl. Ladeboksen er typisk et godt valg, hvis du har egen garage eller en husmur, hvor ladeboksen kan monteres fast på væggen. En ladestander står frit og er derfor ofte en fordel til placeringer, hvor der ikke er mulighed for at montere den på en fast væg. Hvis din bil holder i en indkørsel eller på en parkeringsplads, er ladestanderen derfor det oplagt valg.

Prisen på en ladestander til elbil varierer meget

Ladebokse og ladestandere fås i mange forskellige prisklasser og kvaliteter lige fra billige discountløsninger produceret i Kina til mere intelligente ladestandere, hvor alle komponenter og dele er af høj kvalitet. En intelligent ladestander er kendetegnet ved at have indbygget wifi, så softwaren opdateres automatisk, samtidig med at den kan kommunikere med din elbil om fx forskudt starttidspunkt for opladning, eller at elbilen skal oplades, når strømmen er grønnest og billigst. Som tommelfingerregel hænger pris og kvalitet sammen, og de lidt dyrere ladestandere vil typisk også have en større udgangseffekt, så elbilen oplades hurtigere. En intelligent ladeboks giver typisk også den fordel, at du har mulighed for at modtage afgiftsrefusion af strømmen, du bruger til opladning, fordi der sidder en indbygget måler i ladeboksen, som kan dokumentere dit forbrug (skal være godkendt til afregning af refusionsopgørelse). Du kan således ikke modtage afgiftsrefusion, hvis du blot oplader fra en stikkonkakt, der er tilkoblet husets øvrige elinstallationer, fordi det ikke er muligt at adskille forbruget til opladning af din elbil med husets øvrige forbrug.  

Hvor hurtigt kan en ladestander oplade?

Hvor hurtigt du kommer til at oplade din elbil derhjemme afhænger af tre faktorer: Hvilken elbil du har, hvor hurtigt den valgte ladestander kan oplade og husstandens elinstallation. Eksempelvis kan vores AURA-ladestander levere op til 22 kW, men for at kunne oplade med denne hastighed kræver det, at din elbil også understøtter opladning op til 22 kW, og at din elinstallation i husstanden også kan klare denne belastning uden risiko for overophedning af kabler. Det mest almindelige i dag er en ladestander med en opladningshastighed på 3,7 kW eller 11 kW, men produktudviklingen går stærkt, og om nogle få år vil det nok blive opfattet som langsomt.  

De fleste elbiler i dag kan modtage enten 3,7 eller 11 kW AC. Dog kan nyere elbiler også modtage væsentlige større mængder strøm gennem et såkaldt supercharger-stik (hurtigopladning), hvor der kan oplades med mellem 125-250 kW på de superladerstationer, der findes langs motorvejsnettet. Fremtidens elbiler klargøres fra fabrikken til at kunne modtage større og større mængder strøm, så det er en god ide at vælge en ladeboks eller ladestander, der minimum understøtter opladning med 11 kW, så det hvert fald ikke er din ladeløsning, der forhindrer dig i at oplade elbilen hurtigst muligt.

Hvad koster opladning af elbil?

Prisen på at oplade din elbil afhænger af, hvor meget du betaler for din strøm. Den gennemsnitlige elpris i Danmark er på 2 kr./kWh. Har du en ladestander, hvor du afregnes i forhold til faktisk forbrug, vil regnestykket derfor se således ud:

 • Elpris: 2 kr./kWh
 • Afgiftsrefusion: 1,12 kr./kWh
 • Du betaler pr. kWh til opladning: 88 øre/kWh.

Den generelle antagelse er, at elbiler kører omkring 5 km pr. kWh. Det betyder, at du kan køre omkring 20 km for omkring 3,52 kr. (4*,088).

Sammenlignet med prisen på benzin og diesel er det altså væsentligt billigere pr. kørt km. Når du oplader din elbil med strøm, opnår du derfor en markant bedre brændstoføkonomi. Selvom en elbil stadig er en forholdsvis dyr investering, kan det alligevel godt være billigere for dig, hvis du kigger på totaløkonomien, fordi det er så billigt at oplade og køre i din elbil.

Et andet eksempel: Kører du 25.000 km om året, vil udgiften på strøm til opladning være omkring 4.400 kr. (25.000/5*0,88). Det svarer til, at det koster dig 367 kr. om måneden at lade elbilen op. 

Opladning af elbil og hybridbil: Undgå mormorlader!

Når du skal oplade din hybrid- eller elbil vil det i langt de fleste tilfælde være bedst med en autoriseret ladeboks eller ladestander, der er bygget til at klare den belastning, som opladningen kræver. Typisk vil det tage mellem 1-4 timer at lade elbilen fuldt op, så det er vigtigt, sikkerheden er på plads, da der i værste tilfælde kan opstå brand i installationen. 

Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at benytte en såkaldt ”mormorlader” til opladning af elbilen. Mormorladeren er en populær betegnelse for det ladekabel, der typisk følger med bilen, og som kan tilsluttes til en almindelig stikkontakt, men det er vigtigt at understrege, at det er et ”nødladekabel”, der kun skal bruges i situationer, hvor der ikke er andre muligheder for opladning, og hvor opladningstiden er begrænset. Mormorladeren er sikker nok at bruge, men det er de installationer, som den tilsluttes ikke altid. Det tager også markant længere tid at oplade elbilen med et mormorladekabel, fordi den blot tilsluttes en almindelige stikkontakt.

Ladestander uden serviceabonnement

Er det muligt at købe en ladestander eller ladeboks uden serviceabonnement? Ja, det er en mulighed, men det kan ikke altid anbefales, da en ladestander uden serviceabonnement ikke giver dig mulighed for at modtage afgiftsrefusion af den forbrugte mængde strøm til opladning. Afgiftsrefusionen er fastsat til 1,12 kr./kWh indtil 2030. Det er derfor næsten er halvdelen af det, du betaler for strømmen, som du får retur i afgiftsrefusion. Det er kun din ladeboks-operatør, som kan ansøge om afgiftsrefusionen på dine vegne, og denne service er typisk en del af abonnementet til lade-operatøren. Derudover dækker et serviceabonnement også løbende softwareopdateringer, kundesupport, løbende vedligehold og fejlrettelser, hvis ladestanderen eller ladeboksen af en eller anden grund fejler. 

Hvad er forskellen på strømrefusion og afgiftsrefusion?

Selvom det lyder som nærmest det samme, er der stor forskel på strømrefusion og afgiftsrefusion. Nogle udbydere af ladebokse tilbyder en såkaldt strømrefusion til deres kunder, hvilket dækker over at de betaler udgiften til den forbrugte strøm tilbage til kunden. Her er det blot vigtigt at huske, at kunden på forhånd har betalt et månedligt abonnement på 700 - 800 kr. for at kunne oplade elbilen på egen ladestander og operatørens ladenetværk. Ladeoperatøren ansøger om afgiftsrefusion på kundens vegne, men denne afgiftsrefusion sendes ikke videre til kunden. Derfor er det ladeoperatøren – og ikke kunden – som får en økonomisk gevinst af afgiftsrefusionen.  

Andre udbydere som fx Spirii eller FDM, hvor du kun betaler for dit faktiske forbrug af strøm til opladning af elbilen, sender afgiftsrefusionen direkte videre til kunden. Dermed får du glæde af den rabat eller afgiftsrefusion, der gives til elkunder for den strøm, som bruges til opladning af elbiler. Afgiftsrefusionen er aktuelt fastsat af staten til 1,12 kr./kWh. Det betyder, at for hver kWh, du bruger til opladning, får du refunderet næsten halvdelen af udgiften fra staten. 

Solcelleejere og folk med jordvarme får ikke afgiftsrefusion

Hvis du i forvejen har installeret solceller eller jordvarmeanlæg, kan du som udgangspunkt ikke modtage afgiftsrefusion. Dette skyldes, at du i forvejen ikke betaler afgift af egenproduceret strøm. Derfor vil du skulle betale fuld pris for strømmen, du bruger til opladning af din elbil, hvilket altså i gennemsnit er 2 kr./kWh. Dermed vil det koste dig omkring 8 kr. at tilbagelægge 20 km.

Hvis du skal opnå afgiftsrefusion, skal du derfor kunne dokumentere, at du har betalt fuld elafgift af den strøm, du har brugt til opladning af din elbil. Det kunne fx være ved at få en separat måler, så du kan holde strømmen til opladning helt adskilt fra husstandens øvrige elforbrug. Dette er dog en større økonomisk investering, som sjældent vil kunne betale sig.

Ladestander til elbil hjemme

Om du skal investere i en ladestander hjemme til din elbil afhænger i høj grad af dit kørselsmønster og opladningsbehov. Er det vigtigt for dig, at du kan oplade din elbil derhjemme og altid har et fuldt opladet batteri, når du starter elbilen om morgenen, eller kan du godt nøjes med at oplade på farten? Måske er der opstillet mange ladestandere i dit nærområde, som gør en hjemmeladestander mindre nødvendig. Hvilken ladestander du skal vælge, afhænger i stor grad også af, hvor langt du kører om året. Hvis du kører over 30.000 km årligt, kan det være en god investering at købe en ladestander, der også inkluderer fri adgang til at oplade på det offentlige ladenetværk. Hvis du kører mindre om året, er det ofte den billigste løsning at investere i en ladestander, hvor du kun betaler for dit faktiske forbrug. En hjemmeladestander kan både anvendes til rene elbilmodeller og hybridmodeller. Dog er opladningsbehovet for en hybridbil selvfølgelig markant mindre end en bil, der kører på ren el. 

Anbefalinger til installation af ladestander

Det kan være fristende at klare installationen af din ladestander som et lille gør-det-selv-projekt, men der er mange fordele ved at få en autoriseret installatør til stå for installation af ladeboksen. På den måde sikrer du, at alle gældende lovkrav er overholdt, og at alle kabler og installationer er dimensioneret korrekt, så du undgår overophedning og i værste tilfælde brand, når din elbil står til opladning om natten. En autoriseret installation sikrer også, at der er det korrekte antal ampere til rådighed, så du ikke overbelaster husets øvrige elinstallationer. Det skal understreges, at risikoen for klamphuggeri og fejl er stor ved at klare installationen som et gør-det-selv-projekt, og derfor er vores klare anbefaling altid at få en autoriseret elinstallatør til at løse opgaven for dig, så du har sikkerhed for, at alt fungerer som det skal.