Elsælgere bondefanger kunder med mangelfulde tilbud

26. maj 2016

PRESSEMEDDELELSE: Dansk vindmøllestrøm til 8 øre pr. kWh, prisloft som sikrer, at din elpris aldrig bliver for høj og kun 100 kr. om året i omkostninger. Det er blot nogle af de argumenter, som elsælgere bruger, når de står i supermarkeder, indkøbscentre og på banegårde. Men ofte føler kunderne sig vildledt.

Malene Kristoffersen er på vej igennem Aarhus Banegård, da hun bliver stoppet af en sælger, som spørger til hendes elforbrug. Malene synes, at det var svært at gå forbi, når nu sælgeren har indledt samtalen, så hun stopper op og lytter til ham.

”Han spørger mig, om jeg ikke er interesseret i at få strøm udelukkende fra danske vindmøller i stedet for at få strøm, som er købt i udlandet i f.eks. Norge og Sverige. Og det synes jeg umiddelbart lyder som en god ide”, siger Malene Kristoffersen.

Strømmen kan ikke skilles ad

Problemet ved dette gode tilbud er, at ingen elleverandører i Danmark kan love deres kunder, at de får 100 % ren vindmøllestrøm fra danske vindmøller.

”Den strøm, danskerne får ud af stikkontakterne, er den samme uanset, hvor de betaler deres regning. Store dele af den er grøn og kommer fra vindmøller, men vi kan ikke skille den grønne og den sorte strøm fra hinanden”, fortæller Michael Mikkelsen elhandelschef i AURA El-handel, som er Malenes nuværende elleverandør.

Strømmen fra vindmøller, kulkraft, vand og sol bliver blandet, ligesom man blander varmt og koldt vand i et badekar. Og når den først er blandet, kan man ikke skille den ad igen. Alle danskere får derfor nøjagtig den samme strøm.

Uigennemsigtige priser

Sælgeren, som har taget fat i Malene, fortæller hende, at hun kan få vindmøllestrømmen for kun 8 øre pr. kWh. ”Og dertil kommer en årlig omkostning på kun 100 kr. om året, så sørger selskabet for alt i forhold til fakturering og betaling af regninger”, siger Malene Kristoffersen.

Men da Malene senere får tilsendt sin nye aftale, viser det sig dog, at de 8 øre ikke holder stik. Af aftalen fremgår det, at prisloftet er 38 øre og oveni kommer vindstrømmen til de 8 øre.

”Malenes samlede elpris fremgår ikke af aftalen, som den bør gøre. På selskabets hjemmeside kan man se, at elprisen for april er 35 øre pr. kWh. Dertil skal man lægge skatter og afgifter, som hverken fremgår af elaftalen eller selskabets hjemmeside, så man skal være en mindre detektiv for at gennemskue, hvad elprisen reelt er”, siger Michael Mikkelsen fra AURA El-handel.

Læs også: Hvad består din elpris af?

Markedet er svært at overskue

”Jeg sidder tilbage med en følelse af, at jeg ikke ved, om jeg kan stole på det, sælgeren har fortalt mig. Jeg synes, det er svært at sætte sig ind i priserne og sammenligne de forskellige tilbud”, siger Malene Kristoffersen.

”Vi er rigtig kede af, at vores konkurrenter benytter sig af disse cowboy-metoder, som giver vores branche et dårligt ry. Vi anbefaler vores kunder at sende os deres regning eller tilsyneladende gode tilbud, inden de vælger en elleverandør, så hjælper vi dem med at gennemskue, om de har fået et godt tilbud eller ej”, slutter Michael Mikkelsen fra AURA El-handel.

I Malenes tilfælde viser det sig da også, at hun intet sparer ved at skifte leverandør. Tværtimod ser det ud til, at hun skal betale mindst 6 øre mere pr. kWh strøm. Heldigvis har hun mulighed for at gøre brug at sin 14 dages fortrydelsesret.