Sådan får du det mest optimale WiFi

Trådløst internet er en uundværlig del i manges hverdag, og netop derfor skal det fungere bedst muligt hele tiden – og du kan faktisk gøre rigtigt meget for selv at sikre, at dit trådløse internet fungerer som det skal.

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du kan optimere din trådløse forbindelse.

1. Placér routeren rigtigt

Routeren skal stå så centralt og frit som muligt – stil derfor helst ikke routeren i et skab, i et rum med lukket dør eller nær enheder som bruger radiosignaler som f.eks. mikrobølgeovn. Den skal gerne stå så højt som muligt, da det øger rækkevidden for netværket. Derudover skal den helst ikke stå direkte ved en varmekilde, et sted med fugt, store temperatur-sving eller meget støv.

2. Find en kanal uden for meget støj

De fleste routere finder automatisk den kanal med mindst støj. Dog kan det være nødvendigt at vælge en ny kanal, da der kan være forhold der snyder routeren. Bor du f.eks. i etagebyggeri, kører dit trådløse signal formentligt på samme kanal som andre netværk – derfor er der meget trafik på det trådløse netværk, som skaber kø, hvilket gør forbindelsen langsom.

3. Frekvenser

2.4Ghz er stadig den mest udbredte frekvens for trådløse WiFi hjemmenetværk, og netop denne frekvens deles med en masse andet udstyr som f.eks. dørklokker, baby alarmer og mikrobølgeovne. Den bedste løsning kan her være, at købe en trådløs dual-band router, som både kører på 2.4Ghz men også på den mindre trafikerede 5Ghz. Ofte vil der også kunne opnås større hastigheder på 5Ghz frekvensen, som dog har en noget kortere rækkevidde end 2.4Ghz. For 2,4 Ghz gælder stor rækkevide, men lav hastighed, hvorimod 5 Ghz har høj hastighed men lav rækkevide. Bemærk dog, at ikke alle, især ældre enheder, understøtter 5Ghz.

4. Hardware

Er din trådløse router mere end 5 år gammel, kan det være en god idé at skifte den ud med en ny, da det både kan øge rækkevidden samt øge hastigheden på din trådløse internetforbindelse. Der sker meget nyudvikling og optimering inden for disse teknologier. En ny router er ikke en dyr investering, og det tager ikke lang tid at skifte den ud. En udskiftning er især relevant, hvis du har en ældre router, der understøtter 802.11 B/G-standarden. Vælg en router der understøtter N eller bedst AC-standard, som er den nyeste.

For optimal båndbredde og sikkerhed, skal du desuden altid sørge for at beskytte dit trådløse netværk med et kodeord - her bør du benytte WPA2 indstillingen. På denne måde, sikrer du dig bedst imod at naboer og forbipasserende kan misbruge din internetforbindelse.

5. Genstart routeren

Det kan være en god idé at genstarte din router af og til, så den holder sig frisk. Ofte er det også det, der løser en internetforbindelse, der ”hænger”. Hvis din router står et sted, hvor det er svært at komme til, kan det være en idé at sætte en timer til stikkontakten, som slukker og tænder på bestemte tidspunkter og dermed genstarter routeren automatisk.

6. Sendestyrke og rækkevidde

Hvis muligt kan det være en fordel at reducere din egen router og computers trådløse netkort til en mindre sendestyrke, da de som standard er indstillet til maksimal sende-/modtagerstyrke. Der er reelt ikke nogen grund til at sende på maksimal styrke, da dit hjemmenetværk så oftest sender i en radius, der rækker ud over din bolig.

Er der modsat problemer med rækkevidden, typisk oplevet ved at du ikke opnår forbindelse, kan det være en idé enten at tilkøbe vores nye Smart WIFI system for optimal trådløs dækning. Enten ved at opgradere din eksisterende fibenetforbindelse til en 300/300 Mbit/s eller tilkøbe Smart Wifi enhederne separat.

Læs mere om Waoo Smart WIFI

Læs også Guide: Sådan får du bedre trådløst net på computerworld.dk