Lån et sparometer

Find dine elfråsere med et sparometer. Du kan enten låne eller købe et sparometer (også kaldet en elmåler) og tjekke, hvor meget strøm dine hvidevarer og elapparater bruger. Det kan måske betale sig at skifte dem ud.

Tjek også de "de røde og grønne lamper" (standby-indikatorer) i huset. De bruger muligvis mere strøm, end du tror. 

Sådan måler du dit elforbrug med et sparometer:

  • Viser elapparatets aktuelle elforbrug (målt i Watt)
  • Måler forbruget over tid (fx et døgn) i kWh
  • Omregner forbruget til kroner pr. år

Brug et sparometer til at måle:

Køle/fryseskab

Mål det samlede forbrug for mindst 24 timer, så har du et døgns forbrug i kWh. Det ganger du op med antal dage på et år. Det er vigtigt at måle over et helt døgn, da kompressoren i køleskabet ikke arbejder hele tiden.

Til sammenligning kan du i dag få et A+++ mærket køle-/fryseskab på 200 liter køl og 100 liter frys, med et forbrug på  161 kWh/år. En kWh koster i dag ca. 2 kr. Hvor meget kan du så spare?

Standbyforbrug

Du kan også måle standbyforbrug på dine elartikler. Det viser på få sekunder, hvor meget apparatet belaster din elregning på et år, uden at du bruger apparatet.

Her kan du låne et sparometer

Du kan låne et sparometer hos os eller på bibliotekerne i Beder-Malling, Galten, Gellerup, Gl. Rye, Harlev, Hinnerup, Højbjerg, Hørning, Kolt-Hasselager, Lystrup, Låsby, Odder, Risskov, Ry, Sabro, Skanderborg, Solbjerg, Tilst og Viby.
Download skema til dine målinger