jumbo.jpg

GrimFest


AURA på GrimFest

Hvordan skaber man en bæredygtig festival? Det spørgsmål stiller grundlæggeren bag GrimFest, Aage Stokholm, sig selv år efter år. Siden 2020 har AURA været en del af svaret i et gensidigt partnerskab, der har resulteret i Danmarks første festival og eventplads, der spiller på 100% grøn energi – og meget mere end det.

Stemningen er helt speciel på Grimhøjgaard. Den gamle gård ligger i udkanten af et industrikvarter tæt på ringvejen i Aarhus, men det bemærker man ikke, når man først er trådt ind på gårdspladsen. Byens susen forsvinder under trækronerne, der står og vajer over stuehuset og de gamle ladebygninger, der i dag er indrettet til festivalplads.

 

Fra havefest til kulturgenerator

Hvordan kommer idéen til at starte en festival i Aarhus? Og endda i sit eget private hjem? De spørgsmål har Aage Stokholm fået stillet en del igennem årenes løb, og svaret er enkelt: Lidt ved en tilfældighed. Det hele startede egentlig med en velkommen-hjem-fest. Aage Stokholm var lige rykket ind på gården med nogle venner efter et udlandseventyr, og det skulle fejres med mad, god livemusik og masser af gæster. Det blev startskuddet til GrimFest, der over 20 år senere kunne fejre sin første udsolgte festival i 2024.

”Det har været en fed rejse, og vi er stadigvæk på vej. De søjler, festivalen står på, er i bund og grund mig selv som stor teenager. Det er noget skateboarding, street art, kultur, graffiti og subkultur. Og selvfølgelig kærligheden til musikken,” fortæller Aage Stokholm, der også selv spillede meget som ung. Af samme grund er der indrettet øvelokaler på gården, hvor musikere kan komme og hænge ud.

”Hvis du er en dygtig fodboldspiller, har du måske en chance for at blive spottet af AGF. Sådan skal det også være for vores musikere. Jeg kan se, at det vi gør herude, både ved at facilitere øvelokaler, de små scener og måden vi driver festivalen på, rent faktisk kan hjælpe nogen af alle vores dygtige og måske også ukendte artister bedre på vej.”

 

Grim er blevet meget grønnere 

Siden 2020 har AURA hjulpet GrimFest med at blive meget grønnere. Partnerskabet bygger på en dyb fælles interesse for bæredygtighed og grøn omstilling, der har været drivkraften i indførslen af en række grønne projekter på festivalen. 

  • 100 procent grøn energi med strøm fra vindmøller
  • Reducering af CO₂-aftrykket med fiberforbindelse såvel som Wi-Fi-netværk 
  • Støtte til at opføre et permanent strømskab på festivalen 

GrimFest_EPI2.jpg

Power to the people

Bag den store scene står GrimFests store stolthed, festivalens eget strømskab, eller måske snarere strømhus, for det kræver en mindre bygning og en masse kapacitet at fyre op under alle de artister og bands, der hvert år lægger vejen forbi Danmarks grimmeste festival. ”Power to the people” står der skrevet på facaden med inspiration fra rockgruppen Rage Against the Machine, og selvom referencen har et humoristisk islæt, rammer den hovedet på sømmet, når det kommer til at iscenesætte GrimFests levevis - den måde de er på i verden.

”Jeg mener ikke, at det er gæsten, der skal betale for, at vi udvikler os som festival. Det er ikke deres ansvar. Det er vores. Det er her vores samarbejde med AURA giver mening. De er vores ’backere’, som man siger i musikbranchen. De hjælper os med at udvikle os, så vi sammen kan sætte barren højere – på alles vegne,” fortæller Aage Stokholm.

På GrimFest har de altid haft store drømme. Også på bæredygtighedens veje. Det er ligeledes udgangspunktet for partnerskabet med AURA, der igennem flere år har været med til skrue op for de grønne initiativer og samtidig hjælpe med at sænke festivalens miljøaftryk markant. Ifølge Aage Stokholm handler om det i bund og grund om altid at være den bedste mulige version af sig selv. Også når man hedder GrimFest.

”Det skaber altid en del opmærksomhed, når folk kommer herind. Det er et vildt maskineri. Til festivalen i 2025 får vi hjælp af AURA til at tage spændetrøjen af og åbne helt op for skabet med flere ampere. Det bliver fedt for alle – både kunsterne og gæster. Det glæder jeg mig til.”