Hvordan skaber man en bæredygtig festival? Det spørgsmål stiller grundlæggeren bag GrimFest, Aage Stokholm, sig selv år efter år. Siden 2020 har AURA været en del af svaret i et gensidigt partnerskab, der har resulteret i Danmarks første festival og eventplads, der spiller på 100% grøn energi – og meget mere end det.
Stemningen er helt speciel på Grimhøjgaard. Den gamle gård ligger i udkanten af et industrikvarter tæt på ringvejen i Aarhus, men det bemærker man ikke, når man først er trådt ind på gårdspladsen. Byens susen forsvinder under trækronerne, der står og vajer over stuehuset og de gamle ladebygninger, der i dag er indrettet til festivalplads.
Små barer, scener og campingpladsen i skovbrynet står forladte hen, når der ikke er arrangementer på programmet, men alligevel er der altid masser af liv på Grimhøjgaard. Det er nemlig også her, grundlæggeren af GrimFest, Aage Stokholm, bor.
Engang gik der heste og køer og græssede på markerne uden for de sprossede vinduer, men i dag bliver det nedlagte landbrug drevet som en fremsynet festivalplads med plads til alt fra events og fester til den traditionsrige 3-dages festival GrimFest, som altid løber af stablen i starten af august.
Hvordan kommer idéen til at starte en festival i Aarhus? Og endda i sit eget private hjem? De spørgsmål har Aage Stokholm fået stillet en del igennem årenes løb, og svaret er enkelt: Lidt ved en tilfældighed. Det hele startede egentlig med en velkommen-hjem-fest. Aage Stokholm var lige rykket ind på gården med nogle venner efter et udlandseventyr, og det skulle fejres med mad, god livemusik og masser af gæster. Det blev startskuddet til GrimFest, der over 20 år senere kunne fejre sin første udsolgte festival i 2024.
”Det har været en fed rejse, og vi er stadigvæk på vej. De søjler, festivalen står på, er i bund og grund mig selv som stor teenager. Det er noget skateboarding, street art, kultur, graffiti og subkultur. Og selvfølgelig kærligheden til musikken,” fortæller Aage Stokholm, der også selv spillede meget som ung. Af samme grund er der indrettet øvelokaler på gården, hvor musikere kan komme og hænge ud.
”Hvis du er en dygtig fodboldspiller, har du måske en chance for at blive spottet af AGF. Sådan skal det også være for vores musikere. Jeg kan se, at det vi gør herude, både ved at facilitere øvelokaler, de små scener og måden vi driver festivalen på, rent faktisk kan hjælpe nogen af alle vores dygtige og måske også ukendte artister bedre på vej.”
Siden 2020 har AURA hjulpet GrimFest med at blive meget grønnere. Partnerskabet bygger på en dyb fælles interesse for bæredygtighed og grøn omstilling, der har været drivkraften i indførslen af en række grønne projekter på festivalen.
I dag har Grimhøjgaard og festivalpladsen udviklet sig til at være en kulturgenerator og eventplads for hele Aarhus. I samarbejde med lokale aktører som fx Aarhus kommune og Musikhuset Aarhus arbejder Aage Stokholm og hans team året rundt at fremme talentudviklingen og den kulturelle mangfoldighed i musikmiljøet. Det har resulteret i alt fra afholdelse af sidste skoledag og en ungdomsfestival for alle byens ungdomsklubber til firmafester og intimkoncerter i Grimhøjgaards gamle stuer.
Alt det kan kun lade sig gøre, fordi baglandet er stærkt. Ifølge Aage Stokholm har de en vision på Grimfest, der næsten står bøjet i neon på festivalens fælleskontor: ”Vi skaber et kreativt miljø gennem relationer og partnerskaber, som verden med fordel kan spejle. Sådan siger vi. Derfor prøver vi også hvert år at lave den bedst tænkelige version af en festival, så andre kan lade sig inspirere af os.”
Det er her, AURA kommer ind i billedet.
Bag den store scene står GrimFests store stolthed, festivalens eget strømskab, eller måske snarere strømhus, for det kræver en mindre bygning og en masse kapacitet at fyre op under alle de artister og bands, der hvert år lægger vejen forbi Danmarks grimmeste festival. ”Power to the people” står der skrevet på facaden med inspiration fra rockgruppen Rage Against the Machine, og selvom referencen har et humoristisk islæt, rammer den hovedet på sømmet, når det kommer til at iscenesætte GrimFests levevis - den måde de er på i verden.
”Jeg mener ikke, at det er gæsten, der skal betale for, at vi udvikler os som festival. Det er ikke deres ansvar. Det er vores. Det er her vores samarbejde med AURA giver mening. De er vores ’backere’, som man siger i musikbranchen. De hjælper os med at udvikle os, så vi sammen kan sætte barren højere – på alles vegne,” fortæller Aage Stokholm.
På GrimFest har de altid haft store drømme. Også på bæredygtighedens veje. Det er ligeledes udgangspunktet for partnerskabet med AURA, der igennem flere år har været med til skrue op for de grønne initiativer og samtidig hjælpe med at sænke festivalens miljøaftryk markant. Ifølge Aage Stokholm handler om det i bund og grund om altid at være den bedste mulige version af sig selv. Også når man hedder GrimFest.
Allerede i 2020 indgik festivalen et samarbejde med AURA, der gjorde Grimhøjgaard til den første danske festivalplads, der spillede på 100 procent grøn energi. Senere etablerede AURA fiberforbindelse og et Wi-Fi-netværk på pladsen. Formålet var at reducere festivalens CO₂-aftryk med et mere energieffektivt alternativ til 4G- og 5G-netværket, hvilket festivalgæsterne tog godt imod. I 2024 var det så GrimFests infrastruktur af el, der stod for tur, da den sidste dieselgenerator på festivalen endelig skulle på pension.
”I samarbejde med AURA er vi helt klart blevet en bedre version af os selv, når det kommer til strøm. Det er enormt tungt ressourcemæssigt at få de her store lastbiler til at køre generatorer frem og tilbage. Bare det at få dem stillet og pillet ned igen, kræver en hel masse. Også af miljøet. Vi er færdige med diesel og generatorer for evigt,” fortæller Aage Stokholm. ”Ved at gå forrest, kan vi forhåbentlig inspirere og motivere andre festivaler og kulturinstitutioner.”
GrimFest har altid været aktivt engageret i at dele viden og udveksle erfaringer med andre aktører i kulturlivet. I foråret 2025 havde Aage Stokholm fx besøg af 50 repræsentanter fra 37 andre festivaler i Danmark, så de med Aages egne ord ’kunne tage de inspirerende snakke sammen i fællesskab.’ Interessen for festivalens strømskab var i den forbindelse stor.
”Det skaber altid en del opmærksomhed, når folk kommer herind. Det er et vildt maskineri. Til festivalen i 2025 får vi hjælp af AURA til at tage spændetrøjen af og åbne helt op for skabet med flere ampere. Det bliver fedt for alle – både kunsterne og gæster. Det glæder jeg mig til.”