Vær opmærksom, når du jagter besparelser på din elregning

Hjemmesider, der undersøger om du kan få en billigere el-aftale, er populære lige nu. Men du skal være meget opmærksom, hvis du vil undgå at blive lokket i en fælde. Kig i stedet på, om din nuværende aftale passer til dit forbrug, lyder det fra elselskabet AURA.

Telefonerne gløder hos landets energiselskaber. Selskabet AURA beretter om historisk stor stigning i opkald til deres kundeservice. De rekordhøje priser får forbrugerne til at efterspørge alle tænkelige måder, de kan spare på strømmen - og her er online prissammenligningssites populære. Sammenligningssiderne tilbyder at undersøge din elaftale og efterfølgende sende de billigste tilbud direkte til dig. Problemet er desværre, at mange ikke opnår de besparelser, som de forventer, fortæller AURA.  

Prisen lokker, men billigst er sjældent bedst

Hos AURA oplever de, at sælgere lokker forbrugere med gode tilbud og attraktive kampagner på el-aftaler, som ofte viser sig ikke er være så gode alligevel. Selvom prisen er et vigtigt parameter for mange, er det sjældent en god idé at takke ja til et tilbud, der virker for godt til at være sandt. Det fortæller Anders Olander, der er Chef for El-handel hos AURA.

"Telefonsælgere og prissammenligningssider lokker ofte med priser væsentligt lavere end det, du betaler nu. Problemet er bare, at de forsøger at vildlede dig ved at sammenligne aftaler, der ikke kan sammenlignes. Det er som at sammenligne æbler og pærer", lyder det fra Anders Olander.

Brug din sunde fornuft

Han forklarer, at det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når man jagter besparelser på sin el-aftale. Føler du dig overrumplet af mange tal og informationer, eller lover sælgeren dig en god aftale uden at spørge dig ind til dit forbrug og din dagligdag, så bed om betænkningstid og undersøg selv din nuværende aftale grundigt. 

Anders Olanders bedste råd er at tænke sig om og undgå at lade sig presse af sælgere, der vil have dig til at træffe en hurtig beslutning. 

"Kontakt hellere dit nuværende selskab og få deres kommentar til dit nye tilbud. Det vil give dig bedre mulighed for at vurdere, om tilbuddet er så godt, som du er blevet lovet", siger han og fortæller, at man også skal være opmærksom på, at mange prissammenligningssites ikke er uvildige, da de har aftaler med elselskaber, som betaler penge for at siderne anbefaler netop dem.

Sørg for, at du har den rigtige elaftale

Hvis du gerne vil spare penge på din elregning, så anbefaler AURA, at du kigger på, hvilken type elaftale du har. De fleste selskaber tilbyder to forskellige aftaler: En fastprisaftale og en variabel prisaftale. Med en fastprisaftale betaler du det samme for strømmen uanset, hvornår på dagen du bruger den. Hvis du har en variabel aftale, så skifter prisen time for time. 

"Hvis du har en variabel prisaftale og et væsentligt elforbrug, som du kan rykke på i løbet af dagen - eksempelvis opladning af en elbil - så giver det mening at følge med i timeprisen. Har du derimod en fastprisaftale, så skal ud ikke udskyde vasken til det tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Det sparer du nemlig ingenting ved", forklarer Anders Olander.

Hvilken aftale, der passer bedst til dig, er individuelt og afhænger blandt andet af dit husholdningsforbrug og din dagligdag.

Det kan du gøre for at spare

Udover at undersøge din el-aftale er der meget at hente ved at kigge på dit hverdagsforbrug - også på de små ting. 

"De gode, gamle råd om at slukke for dine apparater i stedet for at sætte på standby, fylde vaskemaskinen helt op og droppe tørretumbleren gælder stadig og er lige nu mere aktuelle end nogensinde. Derudover skal vi allesammen til at tænke i nye sparemetoder og overveje, om julelyset måske skal droppes i år", afslutter Anders Olander.

 

6 tips til el-besparelser:

  • Vær sikker på, at du har en el-aftale, der passer til din hverdag. Er en fastprisaftale eller en variabel prisaftale det bedste for dig?
    Drop pristjek-app'en, hvis du har en fastprisaftale. Så får du intet ud af at bruge strøm, når timeprisen er lav.
  • Undgå at blive snydt af sælgere eller prissammenligningssites, der ikke kender dit forbrug eller forsøger at sælge dig en aftale, der ikke kan sammenlignes med den, du har i forvejen.
  • Overvej, om du kan udlade at bruge strøm på aktiviteter, der ikke er strengt nødvendige - fx julebelysning.
  • Brug tørresnoren i stedet for tørretumbleren. I efterårsmånederne kan du tørre tøj i carporten eller under et halvtag.
  • Sluk helt for dine el-apparater fremfor at lade dem stå på standby.