Tal på bordet, sommerfugle og sund fornuft giver lav energiregning

1. februar 2016

PRESSEMEDDELELSE: I plejeboligerne på Bronzealdervej i Odder hjælper medarbejderne hinanden med at passe på miljøet og pengepungen. Små investeringer og ændringer i adfærden gør forskellen. 

Energispare-konkurrence

Pedellen Hans Mortensen på Bronzealdervej i Odder er del af plejeboligernes energigruppe, som arbejder for at reducere energiforbruget i boligerne. Et af gruppens initiativer er en spare-konkurrence, hvor institutionens syv huse konkurrerer om at bruge mindst strøm.

”Hver måned aflæser jeg elmålerne i vores syv huse og sender aflæsningerne rundt til teamlederne i husene”, fortæller Hans Mortensen. ”De kan se, om husets elforbrug stiger eller falder, og hvor meget strøm deres hus bruger i forhold til de andre huse”, siger Hans Mortensen.

Teamlederne får også tilsendt månedens bedste spareråd af Hans Mortensen. Det hus, som har sparet mest hen over året, får en præmier – og æren – til institutionens sommerfest.

Pep-talk gav inspiration til energibesparelser

Energigruppen inviterede energirådgiver fra AURA Rådgivning, Lisbet Stryhn Rasmussen, til at kickstarte deres arbejde med energibesparelser. Via et foredrag delte hun ud af sine erfaringer og gav gruppen inspiration til deres arbejde.

”Vi har udskiftet al vores udvendige lys til LED-pærer. En beregning har vist, at investeringen og arbejdslønnen allerede er tjent hjem efter fire år”, fortæller Hans Mortensen.

”I AURA Rådgivning hjælper vi institutioner og virksomheder med at finde og gennemføre energiforbedringer. Vi hjælper blandt andet med at identificere de tiltag, hvor investeringerne hurtigt betaler sig selv hjem”, fortæller Lisbet Stryhn Rasmussen.

Tips til energibesparelser

Sommerfugle viser vejen til at spare på energien

Hans og energigruppen bruger sommerfugle, som er institutionens logo, til at minde kollegerne om at spare på energien.

”Vi har sat sommerfugle på lyskontakter for at minde om at slukke dem”, siger Hans Mortensen, ”og på kaffemaskinerne er der en venlig påmindelse om at hælde kaffen på kander i stedet for at lade maskinen stå tændt”.

Lisbet anbefalede også energigruppen at købe elspareskinner til institutionens kontorer. ”Skinnerne sørger for, at strømmen slukkes helt, når medarbejderne slukker computere og skrivebordslamper. Så sparer de standby-forbruget væk uden den store indsats”, siger Lisbet Stryhn Rasmussen.

Bliver ved så længe der er energibesparelser at hente

Medarbejderne synes ikke, at det har været svært at spare på energien – det er almindelig sund fornuft. Og energigruppen vil blive ved med at finde på nye tiltag.

’”Vi er jo i en sektor, hvor vi hele tiden skal være meget omkostningsbevidste. Hvis vi kan finde besparelser på energiregningen, kan vi måske undgå en reduktion i medarbejderstaben”, slutter Hans Mortensen.