Stavtrup får Danmarks mest bæredygtige kunstgræsbane

Når Aarhus-forstaden Stavtrup til foråret etablerer en ny kunstgræsbane, bliver den lavet af så bæredygtige materialer, at den i teorien kan spises. Det infill-materiale, som typisk bliver lavet af gamle bildæk, bliver erstattet af et produkt udvundet af sukkerrør, og det er et 100% biologisk, nedbrydeligt og kompostérbart materiale.

“Vi har i en årrække haft et kraftigt behov for en kunstgræsbane, så vi kan få plads til vores mange fodboldspillere - herunder vores store børne- og ungdomsafdeling - også i de kolde måneder. Samtidig ligger klubben i et yderst naturskønt område tæt på skov og Brabrand Sø, så det har været ekstremt vigtigt for os, at projektet ikke udgør et problem i forhold til forurening,” siger primus motor bag projektet, Christian Holch, der er frivillig træner i klubben og formand for foreningen Stavtrup Netværket, som også har bidraget til projektet.

Banen bliver anlagt af Unisport, hvor Jan Lyngemark, Head of Sales, Outdoor, er begejstret for aftalen.

“Det er sket en del med med udviklingen af kunstgræsbaner gennem de senere år, men dette her er en milepæl. Vi er stolte af at få lov til at levere Danmarks mest bæredygtige 11-mands kunstgræsbane, og vi håber, det sætter en standard, som resten af landets fodboldklubber vil skele til, når de skal anlægge nye baner eller renovere de eksisterende,” siger Jan Lyngemark.

AURA Energi er hovedsponsor på projektet og har i forbindelse hermed lavet en 3-årig aftale, som medfører, at fodboldanlægget fremover hedder AURA Park.

“AURA har et udpræget fokus på bæredygtighed og lokal værdiskabelse, så da vi hørte om projektets profil, blev vi straks interesseret i at spille med. Som en del af projektet skal AURA Entreprise etablere banebelysningen, der bliver en LED-løsning, som sparer strøm og dermed CO2. Vi får mulighed for at sætte vores grønne præg, samtidig med at vi er med til at støtte et lokalsamfund med stærkt sammenhold. Det er en god aftale for alle parter,” siger kommunikationschef Claus Blem Jensen.

Banen, som forventeligt vil blive etableret i foråret 2021, får en pris på omkring 4,7 millioner kroner, hvoraf de 1.365.000 kroner blev indsamlet på rekordtid via private donationer, erhvervssponsorater, fonde, lokale aktiviteter med videre. Resten kommer fra klubbens opsparing og fra tilskud fra Aarhus Kommune. Christian Holch er imponeret over lokalsamfundets evne til at stå sammen om at få så stort et projekt realiseret.

“Kunstgræsbanen handler på den korte bane om at skaffe mulighed for at få plads til en idrætsforening i vækst, men i det lidt større billede er det første etape i et større kultur- og idrætsprojekt, som skal føre til en multihal i Stavtrup. Det er fantastisk at mærke så stor en opbakning fra både kommunen, fonde og virksomheder, men også fra helt almindelige borgere, som har lagt både tid og penge i at få det her til at lykkes. At det samtidig bliver et grønt projekt uden sidestykke gør bare stoltheden så meget desto større,” siger Christian Holch.