Skal, skal ikke? Ladestandere til dine lejere

Det er svært at spå – især om fremtiden. Alligevel er der ikke mangel på forudsigelser om, hvor udbredt elbiler bliver i de kommende år. Ifølge en analyse foretaget af Bilbasen og Advice, vil der være 800.000 el- og hybridbiler på de danske veje ved udgangen af 2025, og den tidligere regering havde som mål, at der i 2030 skal være 1 mio. elbiler på de danske veje.

Uanset hvilket tal man tror på, er der ingen tvivl om, at elbiler er på vej til at blive allemandseje. Den bedste og mest bekvemme mulighed for opladning af elbiler er der, hvor man bor, og hvor elbilen kan oplades over natten.

Derfor bliver alle udlejere også nødt til at forholde sig til, hvordan de kan tilbyde ladeløsninger til deres lejere. Ydermere kan ladestandere ved udlejningsejendomme være med til at gøre lejeboligerne mere attraktive for lejere. Samtidig kan du som udlejere være med til at vise, at du er med til at tage ansvar for den grønne omstilling.

Stå for driften selv eller slip for al besværet

Du har en række forskellige muligheder at vælge imellem, når du investerer i ladestandere til din udlejningsbolig i forhold til hvor stor din egen investering skal være.

Du kan vælge selv at investere i infrastrukturen, så du ejer ladestandere, ledningsnet mv. Med denne løsning, står du typisk selv for driften, og har derfor også indtjeningen på den strøm, som løber igennem ladestanderne. Du bestemmer priserne for at lade og hvem ladestanderne er åbne for.

Alternativt kan du lade en ladeoperatør stå for både investering og driften. Dermed slipper du for administration af ladestanderne og den store investering, som du overlader til en samarbejdspartner.

Som sidste mulighed tilbyder mange operatører også en kombifinansiering, hvor I aftaler de nærmere vilkår.

Tag en beslutning, som rækker længere frem

Når du vælger at investere i ladestandere, vil det ofte være en god ide at være opmærksom på, at behovet for at lade, forventeligt, bliver større fremadrettet. Så hvis du har mulighed for det, bør du, når du investerer, forberede området til, at der kan sættes endnu flere ladestandere op. Når der alligevel skal graves og trækkes kabler, bliver det ofte ikke meget dyrere af forberede til flere ladestandere, og så slipper du for besværet med og udgiften til at grave igen senere.

Desuden er det en god idé at investere i ladebokse, som har open end software. Det betyder, at ladeboksene ikke kun kan tilknyttes én ladeoperatør. Hvis det er tilfældet, og du på et tidspunkt ønsker at skifte operatør, kan du blive nødt til at tage ladeboksene ned og sætte nye op. Med open end software har du mulighed for at skifte rundt mellem forskellige leverandører.

Samarbejde med AURA

Hos AURA har vi stor erfaring med at tilpasse løsninger til vores kunder, lige fra private udlejere til boligforeninger og ejendomsadministrationer. Vi starter altid en dialog med kunden for at undersøge behov og muligheder, så vores rådgivning i forhold til investeringen bliver skræddersyet til dit behov.

Vi tilbyder selv at investere, delfinansiering eller 100 % egenfinansiering, og hjælper dig med at afdække, hvilken løsning passer, der bedst til lige præcis dine udlejningsejendomme.

Desuden betyder vores samarbejde og medejerskab i ladeoperatøren Spirii, at udlejere slipper for administration og for at håndtere betalinger for strøm til ladning.

Med AURA får du:

  • Komplet ladeløsning med ladestander, installation, service og administration
  • Stærk investering i fremtidssikret ladeudstyr med mulighed for opskalering
  • Konkurrencedygtige priser og fuldt overblik over samlede udgifter
  • Ladestander i flot skandinavisk design i høj kvalitet
  • Simpel og fleksibel opladning og betaling for slutbrugeren med intelligent app

FAKTA om Ladestanderbekendtgørelsen

10.marts 2020 trådte Ladestanderbekendtgørelsen i kraft. For udlejningsejendomme og beboelsesbygninger – uden erhverv – betyder den:

  • Ved større ombygninger og mere end 10 parkeringspladser, skal der forberedes til ladestandere
  • Ved nybyggeri og mere end 10 parkeringspladser, skal der forberedes til ladestandere


Beboelsesbygninger, som ikke bygges om eller som har færre en 10 parkeringspladser er ikke underlagt kravene.

Forberedelse af etablering af ladestandere indebærer etablering af tomrør.

Har du spørgsmål?

Vi stiller gerne vores rådgivning til rådighed.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Morten Hellstrøm, specialist i E-mobility på 87 92 54 03 eller mrh@aura.dk