Sådan undgår du, at elmåleren løber løbsk i julen

6. december 2016

December er årets dyreste måned for de fleste familier. Gaver, julemad og også strømforbruget sætter sine spor på bankkontoen. Mange af os bruger op til 30% mere strøm i julemåneden end normalt. Men du kan nemt skære toppen af strømforbruget samtidig med, at du bevarer julehyggen.

Jul er lig med julelys, julemad, hygge og gaver. Vi har samlet vores bedste julespareråd, så du bevarer alle juletraditionerne uden at elmåleren løber løbsk.

Julelys – på den energivenlige måde

Vi er vilde med lyskæder og udendørs lysudsmykning til jul, men det kan være en dyr fornøjelse. Sørg for, at alle dine lyskæder er LED – selv hvis det betyder, at du skal købe nye, er det en god investering.

4 gode råd til lyskæder

  1. Vælg altid lyskæder med LED-pærer fremfor gløde- eller halogenpærer. De bruger ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer.
  2. Vælg den rigtige farve: En farvetemperatur på 2.700-3.000 kelvin giver et varmt lys og 3.500-4.000 kelvin giver et hvidere lys, der minder om dagslys.
  3. Vælg lyskæder med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur: Urene kan være indstillet til at slukke lyset om dagen, når du alligevel er på arbejde og om natten, når alle sover. Så slipper du selv for at tænke på at spare på energien.
  4. Aflevér de gamle lyskæder til genbrug. Lyskæderne indeholder elektronik, der kan genbruges

Julemad – med inspiration fra Mormor

Tænk tilbage på jul i gamle dage og genbrug nogle gode husholdningsfif, så du sparer strøm i køkkenet.

Kog risengrøden til risalamanden – og nissen – færdig under dynen. Så risikerer du ikke, at grøden brænder på og du sparer på strømmen.

Giv også køleskabet en hjælpende hånd ved at tø juleanden eller gåsen op i køleskabet. Sæt den på køl et par dage før den skal tilberedes. Et kilo kød giver dig én times gratis el, og kødet smager bedre, når anden bliver tøet langsomt op.

Julehygge – sluk for elektronikken og vær sammen

Lad julefreden sænke sig og giv hjemmets mange skærme og elektroniske apparater en velfortjent julepause.

Alle vores underholdningsapparater – tv, spilkonsoller, computer og lignende – står i gennemsnit for 40 % af elforbruget i en husstand. Så et rigtig godt og hyggeligt spareråd er: Sluk for skærmen og find brætspillet frem i stedet.

Vær opmærksom på, at dine apparater er indstillet til at gå i dvale, når du ikke bruger dem. Så undgår du standby-forbruget og dermed sparer du strøm.

En god julefilm kan også samle hele familien i juledagene. Når du streamer, bruger du strøm derhjemme, men også i datacentre langt fra dit hjem. Ca. 2/3 af elforbruget sker uden for dit hjem. Du betaler ikke direkte for det, men det påvirker klimaet. Står en klimavenlig jul højt på ønskesedlen, kan du gøre følgende:

  • Vælg en lavere opløsning: Et trin ned i opløsning mere end halverer strømforbruget.
  • Brug WiFi frem for mobilt netværk: CO2-udledningen ved streaming via 4G er næsten 4 gange så høj, som hvis du streamer fra WiFi.
  • Se sammen med andre: Det er i julens ånd og sparer energi 😊
  • Brug en mindre skærm: Jo mindre skærm, jo mindre elforbrug hos dig.
  • Vælg grønne tjenester: Facebook og YouTube får dækket energiforbruget til deres datacentre med en høj andel af vedvarende energi, mens Netflix, HBO og Amazon i højere grad bruger fossile brændsler.

Kilde: sparenergi.dk

 

Julegaver

Skal der en ny computer eller et nyt fjernsyn under juletræet, kan det være en god ide at være lidt fremsynet. Sørg for at købe en model med minimum energimærke A++, så du kan holde din elregning så lav som muligt i det nye år.

 

Rigtig glædelig jul!