Sådan undgår du, at elmåleren løber løbsk i julen

6. december 2016

December er årets dyreste måned for de fleste familier. Gaver, julemad og øget strømforbrug sætter sine spor på bankkontoen. Mange af os bruger op til 30% mere strøm i julemåneden end normalt. Men du kan nemt skære toppen af regningen samtidig med, at du bevarer julehyggen.

Her får du vores bedste spareråd til juletiden.

Drop de gamle, strømslugende lyskæder

De fleste er vilde med lyskæder og udendørs lysudsmykning til jul, men det kan være en dyr fornøjelse. Sørg for, at alle dine lyskæder er LED – selv hvis det betyder, at du skal købe nye, er det en god investering.

Gode råd til lyskæder:

  • Vælg altid lyskæder med LED-pærer fremfor gløde- eller halogenpærer. De bruger ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer.
  • Vælg lyskæder med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Urene kan være indstillet til at slukke lyset om dagen, når du alligevel er på arbejde og om natten, når alle sover. Så slipper du selv for at tænke på at spare på energien.
  • Aflevér de gamle lyskæder til genbrug. Lyskæderne indeholder elektronik, der kan genbruges

Brug resterne og udnyt energien, når du laver mad

Selvom det ikke er alt, der var bedre i gamle dage, så kan du med fordel kigge lidt tilbage i historien, hvis du vil spare strøm i køkkenet. I gamle dage var man god til at udnytte det, man havde. I juletiden laver vi mere mad end normalt, da mange ofte har gæster på besøg. De fleste holder også af at forkæle sig selv eller familien lidt ekstra godt i december. Selvom man gerne vil glæde sine gæster, så kan man sagtens bruge sparekniven uden at gå ned på hygge.

Gode råd til madlavning:

  • Udnyt varmen. Læg låg på gryden, bag tarteletskallerne på eftervarmen fra stegen eller nøjes med at bruge brødristeren i stedet for at tænde ovnen, hvis det er muligt
  • Udnyt kulden. Tø juleanden eller gåsen op i køleskabet frem for på køkkenbordet. Så får du ’gratis’ el, da frosne varer hjælper med at holde temperaturen nede i dit køleskab. Har du mange drikkevarer, der skal køles ned, så stil dem ud i sneen og brug naturen som køleskab.
  • Spis rester. Brug resten af flæskestegen til en lækker burger eller lav rillette ud af resterne af andekødet. På den måde sparer du både penge på mad, du måske ellers ville smide ud – og du sparer penge på ikke at varme køkkenapparaterne op, når du spiser maden kold.

Sluk og vær sammen

Lad julefreden sænke sig og giv hjemmets mange skærme og elektroniske apparater en velfortjent julepause. Alle vores underholdningsapparater – tv, spilkonsoller, computer og lignende – står i gennemsnit for 40 % af elforbruget i en husstand. I de mørke måneder bruger vi også mere energi på belysning. Udnyt de lyse timer og brug elektronik med fornuft.

Gode råd til elektronik i hjemmet:

  • Sluk for skærmen og find brætspillet frem i stedet. Feriedagen er oplagte til at gøre alt det, man ikke når til hverdag. Lær familiens mindste at spille ludo eller udfordre bedstemor i yatzy.
  • Sørg for, at dine apparater er indstillet til at gå i dvale, når du ikke bruger dem. Så undgår du standby-forbruget og dermed sparer du strøm.
  • Gå sammen om at bruge elektronik. En god julefilm kan sagtens samle familiemedlemmer i alle aldre. I stedet for at sidde med hver jeres skræm, så gå sammen og bliv enige om, hvad I vil se.
  • Skal der en ny computer eller et nyt fjernsyn under juletræet, kan det være en god ide at være lidt fremsynet. Sørg for at købe en energimærke model, så du kan holde din elregning så lav som muligt i det nye år.

Har du den rigtige elaftale?

Mange netselskaber skifter til vintertariffer d. 1. oktober. Det betyder, at det om vinteren er endnu dyrere at bruge strøm i spidsbelastningsperioden mellem kl. 17-21, da elnettet her er mere belastet end i samme tidsrum om sommeren. Du kan ikke gøre noget ved de højere tariffer, men vil du alligevel gerne passe på, at elregningen ikke ryger i vejret, så overvej at flytte så meget som muligt af dit strømforbrug væk fra de timer, hvor elprisen er høj.

Vil du have maksimal økonomisk gevinst af at flytte dit elforbrug, så skal du have AURA FlexEl. Læs mere om fordelene her: https://www.aura.dk/stroem/.

Rigtig glædelig jul fra alle os hos AURA!