Nu er det helt slut med glødepæren

10. marts 2016

Glødepæren har længe været dødsdømt, men nu er det endegyldigt slut - også for de populære dekorative glødepærer, som nu kun er tilladt i handlen, indtil butikkernes lagre er tømt.

For mange er det stadig svært at finde det rigtige alternativ. Og her kan følgende punkter være værd at tage med i overvejelserne.

Behov skal afgøre, hvilken pære du vælger

Det første du skal være opmærksom på er i grund bund, hvad behovet er. Der er stor forskel på, om du har brug for lys hen over køkkenbordet, hyggebelysning eller bare har brug for lys, du kan orientere dig ved.
Du skal derfor se efter de tre enheder Lumen, Ra-værdi og Kelvin:

  • Lumen: Lysmængden skal være passende – hvis du for eksempel havde en 60W glødepære siddende i lampen før, skal du sikre dig, at den nye lyskilde giver lige så meget lys, dvs. ca. 750 lumen.
    Find en oversigt over watt i forhold til Lumen
  • Ra-værdi: Har du brug for at farver bliver gengivet korrekt, så hold øje med lyskildens Ra-værdi. Det betyder, at du skal vælge en lyskilde med så høj en Ra-værdi som muligt. Til sammenligning er solens Ra-værdi 100, så gå efter en Ra-værdi på mindst 80, gerne 90 eller mere.
  • Kelvin: Desuden skal du være opmærksom på farvetemperaturen - om lyset er varmt eller koldt. Kelvin måles på en skala fra 0-10.000. Jo højere en farvetemperatur jo koldere er lyset. I boligen foretrækker vi normalt en farve-temperatur på 2.700 – 3.000 Kelvin, som er et varmt hvidt lys.
    Læs mere om farvetemperatur

TILBUD til nye pærer

Kom ind i butikken hos AURA og ombyt din gamle pære og få 20 kroner i rabat, ved køb af en ny tilsvarende Philips LED pære.

Hvad er alternativerne til glødepæren?

Butikschef Jens Gamborg fra AURA foreslår, at du enten skifter til LED eller sparepærer – lidt afhængigt af, hvor du tænder lyset.

LED – er i rivende udvikling og er en hurtig og langtidsholdbar lyskilde, der er billig i drift.  LED bruges især som arbejds- og læselys og andre steder, der kræver god oplysning. Den er måske dyr som engangskøb, men skal med al sandsynlighed aldrig skiftes.
Et minus ved LED-pæren er, at den endnu ikke altid er så kraftig en lyskilde, så her bør man måske overveje en sparepære.

Sparepæren - kan som hovedregel bruges alle steder, dog er det en velkendt ”gene” at sparepæren eller A-pæren har en længere opvarmningstid. Altså den tid, pæren bruger på at opnå fuld lysudsendelse. Undgå derfor at bruge sparepærer, hvor du har brug for, at lyset tænder hurtigt og har mange tænd/sluk aktiviteter, som fx på badeværelset. Heller ikke udendørs belysning eller steder, hvor du bruger sensor er egnet til sparepærer.