Ledningsregistrering sikrer ølforsyning til Skanderborg Festival

2. december 2015

PRESSEMEDDELELSE: Når Skanderborg Festivalen hvert år løber af stablen, forsyner flere kilometer underjordiske ledninger hele festivalpladsen med blandt andet øl, strøm, internet og rent vand. AURA Installation er lige nu i gang med at opdatere ledningsnettet som forberedelserne til næste års Smukfest.

Selv om der stadig er otte måneder til næste års Smukfest, er forberedelserne til sommerens festival allerede i fuld gang. Blandt andet skal en opdatering af områdets ledningsnet sikre, at der også i 2016 kan pumpes friske fadølsforsyninger rundt til de mange ølboder.

Skanderborg Festivals ledningsforsyning til vand, kommunikationskanaler og ikke mindst øl er nemlig gravet ned i jorden. Så når festivalpladsen hvert år rykker sig, fordi Smukfest vokser sig større, eller fordi den omkransende skov skal have mulighed for at genetablere sig selv, er det nødvendigt med en præcis kortlægning af de underjordiske ledninger, så man ikke risikerer at grave hul på gamle ledninger, når nye skal tilføres, eller man af andre årsager graver i skovbunden.

Teknologi fra industrien

I Skanderborg gør man brug af knowhow fra industrien til at kortlægge ledningsnettet. Det er  AURA Installation, der står bag den digitale opmåling og registrering. Normalt er det ellers vandværker, varmeværker og elselskaber, der får ledningsnettet optegnet, da det eksempelvis gør det nemt at håndtere ledningsbrud, men til Smukfest er det altså de samme principper, der sikrer, at den friske fadøl kan pumpes rundt til de mange boder og tørstige festivalgængere.

Om der er tale om en kortlægning af øl eller energi, gør ikke den store forskel ifølge landmålingstekniker Jens Christian Madsen fra AURA Installation:
”Ved hjælp af GPS kan vi definere, hvor ledningerne ligger nedgravet. De data bliver så overført digitalt, og dermed er al vigtig information samlet og nemt tilgængeligt på en situationsplantegning. Om det er olie- eller ølledninger, der er tale om, er fuldstændig ligegyldigt, da principperne er de samme. Man skal bare huske at kode ledningerne rigtigt ind i kortet, ” forklarer Jens Christian Madsen.

Ølledninger siden 80’erne

I Skanderborg har man gravet ledningsnettet ned i flere årtier, men det er først inden for de seneste år, man er begyndt at registrere deres geografiske placeringer. I starten var det kun vandforsyningen, der røg frem og tilbage underjordisk, men siden midt-firserne har festivalen brugt samme metode til ølforsyningen. I dag er det særligt behovet for kommunikation i form af internet, der er i størst stigning.

”Vi har i efterhånden mange år benyttet os af ekspertviden på det her område, da det giver os det bedste overblik over pladsens indviklede ledningssystem. Og vi supplerer ofte med opdateringer af de tekniske målinger for at være helt up to date. De målinger, vi gennemfører her i november, skal bruges til at sikre nye forsyninger, afløb og internetopkobling til næste sommers festival,” siger Frank Møller Nielsen, Walthonom med speciale i byg og lov for Skanderborg Festivalklub.

AURA Installation, der er en del af AURA Energi, har siden 2010 varetaget kortlægningen af ledningsnetværket på Smukfest.