Internetteknologier i Danmark og fordelene ved fiber

14. september 2017

I Danmark er vi storforbrugere af internet. Vi bruger internettet fra vi står op til vi går i seng, og vi sætter derfor også store krav til forbindelsen. Afledt af dette er antallet af abonnenter på fiberbredbånd stærkt stigende, og ifølge en undersøgelse fra Energistyrelsen er antallet af fiberabonnenter steget med 13,5% i 2015. Den stabile og lynhurtige internetteknologi bliver mere og mere populær, men hvad er fibernet egentlig, og hvilke fordele er der?

Internetteknologierne i Danmark

I Danmark er internettet udbredt til stort set alle afkroge af Danmark, men der anvendes flere forskellige teknologier. Tre af de mest udbredte teknologier i Danmark er xDSL, COAX, og fibernet.

xDSL

Den mest udbredte internetteknologi i Danmark er internet gennem telefonstikket, bedre kendt som xDSL. xDSL anvender kobberledningerne fra det gamle telefonnetværk, og det gør, at alle huse med et telefonstik kan modtage denne teknologi, hvilket gør, at det er den mest udbredte teknologi i Danmark.
Kendetegnet ved at have xDSL er, at der er asymmetriske hastigheder, hvilket betyder, at der er markant højere download- end uploadhastigheder. Hastigheden på DSL-netværket afhænger af, om man vælger ADSL eller VDSL, hvor man bor i landet, og hvilken udbyder man har.

COAX

Denne teknologi er bedre kendt som internet gennem kabel-tv-stikket, og anvender altså - ligesom navnet indikerer - kablerne til tv’et til at levere internet. Derfor kræver det også, at man har kabel-tv, før man kan anvende denne teknologi, og huse der ikke kan få dette, kan heller ikke få COAX.
COAX har i visse tilfælde symmetriske hastigheder, men hastighederne er typisk asymmetriske ligesom ved xDSL. Ulempen ved COAX er dog, ligesom ved xDSL, at hastigheden formindskes afhængigt af, hvor mange man er på nettet på samme tid, fordi der er en begrænset båndbredde.

Fibernet

Fibernettet er den tredje af de mest udbredte teknologier, og den fungerer ved, at man lægger optiske kabler ned i jorden, hvorigennem signalet transporteres. Kendetegnet ved fibernettet er, modsat de to andre teknologier, at man har symmetriske hastigheder, og dermed lige store download- og uploadhastigheder. Endvidere har fiber mulighed for at opnå utroligt høje hastigheder.

Årsagen til, at fibernettet ikke er lige så udbredt som for eksempel DSL er, at fibernettet i øjeblikket er geografisk begrænset, og det er ikke alle i Danmark der kan få det. Antallet af abonnenter med fibernet er dog kraftigt stigende.

Fibernettets fordele

At vælge internet kan ofte være en længere proces, og der er mange faktorer man skal overveje. Her nævnes nogle af de mest markante fordele ved at vælge fibernet.

Værdiforøgelse og fremtidssikring

En af de helt store fordele ved at implementere fibernet i sin bolig er, at man fremtidssikrer den og giver den en værdiforøgelse. En undersøgelse lavet af Userneeds for Dansk Energi har vist, at flere og flere spørger til fibernet i hjemmet og, at købere eller lejere der kommer fra et hjem med fibernet, ikke ønsker at flytte ind i en lejlighed med en dårligere internetstandard. Høj internethastighed er altså en vigtig parameter for mange købere, og kan derfor vise sig at være essentielt i tilfælde af, at man ønsker at sælge sit hus.

Hastighed

Hastighed er en anden faktor der sætter fibernettet i højsædet hos mange danskere. Fibernettet kan nå hastigheder helt op til 1000 Mbit/s, hvilket bør vær nok båndbredde til at klare selv de tungeste opgaver, og som uden tvivl er nok til en normal dansk familie. Vælger man sit internet fra Waoo tilbydes der endda en hastighedsgaranti således, at man er sikker på, at man som minimum får den hastighed man har bestilt.

Stabilitet og symmetri

Der er ikke noget værre end internet der hele tiden falder ud, og også her har fibernet en klar fordel. Forbindelsen påvirkes ikke af, hvor langt man er fra en central, og endvidere påvirkes forbindelsen ikke af - modsat DSL og COAX -, hvor mange der er aktive på internettet på samme tid.

Desuden har fibernettet symmetriske hastigheder, hvilket gør, at man hurtigere kan både downloade og uploade filer. Dette er en stor fordel, hvis man vælger fiber til erhverv, arbejder hjemmefra og skal uploade filer til et drev, hvis man arbejder med video eller spiller computerspil.

Lokal leverandør

Når man vælger fibernet fra Waoo får man endvidere den fordel, at fibernettet leveres af lokale leverandører. Det betyder, at internettet leveres af store, lokale energiselskaber der kender lokalområdet til perfektion, og dermed har meget nemmere ved at hjælpe kunderne. Det gør det nemmere for både kunder og leverandør at hjælpe og kommunikere.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk: Danmarks største sammenlignsportal inden for bank, tele og forsikring.