Fibernettet ruller med på den grønne bølge

Lige siden en lille pige modigt stillede sig op og gjorde både politikere, privatpersoner og virksomheder opmærksomme på den fare, vores klima er truet af, har alle med bare en smule samfundsfølelse gjort sit for at kæmpe for vores kære Moder Jord.


Klimaforandringer, grøn omstilling og bæredygtighed er derfor på alles læber. Både medierne, debatten ved frokostbordet og undervisningen i skolerne diskuterer og overvejer, hvad og hvor meget, vi kan gøre.

Spørgsmålet er meget relevant – og svaret er simpelt og indlysende. Vi kan og bør alle gøre noget, da selv den mindste detalje kan få stor betydning.
Med en lang historie som andelsselskab har AURA, som en del af sit DNA, et ønske om at hjælpe de lokale fællesskaber og være drivkraft i en omstilling til et grønnere og mere ressourcebevidst og bæredygtigt samfund.


Grøn harmonisering af fibernetværk

AURA blev ved fusionen mellem Østjysk Energi og Galten Elværk født med 2 typer netværksteknologier, PtP og PON. Efter et grundigt forarbejde besluttede AURA at skifte til et rent PON-netværk, og valgte sideløbende at opdatere og fremtidssikre netværket til nye kundebehov.

”Vi var klar over, at projektet var omfattende, da 111 centrale PtP switche i vores teknikhuse var forældede og skulle udskiftes. De fleste PtP switche kunne max levere 100/100 Mbit/s og et stigende antal kunder efterspurgte højere hastigheder,” siger Brian Rathje, teknisk chef i AURA.

AURA Fiber har 43.000 kunder, hvoraf mange blev berørt af projektet, men en stor indsats fra alle involverede har minimeret antallet af henvendelser på baggrund af udskiftningen.

77 teknikhuse reduceret til 16

En af de væsentlige bevæggrunde for at skifte fra PtP til PON var, at AURA dermed kunne nedlægge 61 energikrævende teknikhuse og erstatte dem med 16 moderne teknikhuse med aktivt udstyr og moderne køleanlæg.

”Det har kostet meget i planlægning og udførelse, men at stå her i dag med kun 16 teknikhuse, der alle lever op til nutidens krav til bæredygtighed blandt andet ved at benytte UPS power backup med brintteknologi fremfor blybatterier”, er virkelig hele indsatsen værd,” slutter Brian Rathje.

AURA Fiber har med udskiftningen af teknikhusene opnået en besparelse på strømforbruget på 47% om året, og det er vigtigt signal.

”Udover at vores kunder har fået en gevinst i form af højere hastighed, har AURA Fiber opnået en besparelse i strømforbruget på 47 % om året. Det er i den store sammenhæng måske ikke så meget, men for AURA Fiber er det et vigtigt signal om, at vi også kan byde ind med initiativer i den grønne omstilling. Det viser, hvilken vej vi ønsker at gå, og det giver mod på mere,” siger Anders Damgaard Fink, Teamleder for Salg og Marketing i AURA, og fortsætter:

”Vi prøver alle at gøre vores lille del til at skåne miljøet mest muligt. Affaldssortering, skift til elbiler og mange andre tiltag kender de fleste til, men selv de små tiltag som det her betyder noget, og det giver blod på tanden og motiverer os til at gøre endnu mere for at tænke og handle grønt,” slutter Anders Damgaard Fink.