AURA er Danmarks mest innovative energivirksomhed

Hvert år kårer Danish Innovation Index (DII) fra Aarhus Universitet (Institut for Virksomhedsledelse) landets mest innovative virksomheder i en række kategorier, og i år løber østjyske AURA med hæderen indenfor kategorien energivirksomheder.

DII startede for tre år siden i samarbejde med NII, Norsk Innovation Index, og måler forbrugernes opfattelse af virksomhedernes innovationsevne på tværs af forskellige brancher på det danske marked. Fokus i analysen er på forbrugernes opfattelse af virksomheden og ikke eksperternes.

”Virksomheder kan være innovative, men i sidste ende er det kunderne, der skal have pengene op af lommen og afgøre, om det skaber værdi for dem. Hvad hjælper det at være innovativ, hvis kunderne ikke opfatter det? Derfor undersøger vi forbrugernes opfattelse af virksomhedernes innovationsevne,” siger Helle Alsted Søndergaard, lektor i Innovationsledelse ved Aarhus Universitet, Institut for Virksomhedsledelse.

Forbrugerne er dommere

Innovationsindekset (*) er et teoretisk udviklet måleinstrument, der hviler på to antagelser, nemlig at lande ikke kan være innovative – men virksomheder kan, samt at ledere og eksperter ikke er de endelige dommere af innovationer – det er forbrugerne. Der måles på social, digital og generel innovation.

DII har det seneste år stillet tusindvis af forbrugere detaljerede spørgsmål om deres erfaringer med i alt 80 virksomheder, fra meget store til helt små.

AURA var i konkurrence med tre af landets største virksomheder i samme kategori.

”I 2023 undersøgte vi 80 virksomheder inden for 20 brancher, og det er ikke usædvanligt, at de mellemstore virksomheder scorer højt på forbrugernes opfattelse af, hvor innovative de er. Og det gør sig også gældende indenfor energibranchen,” påpeger Helle Alsted Søndergaard.

Innovationsindsats bærer frugt

For AURA kommer kåringen som den mest innovative virksomhed i energibranchen som et glædeligt output af flere års fokuseret arbejde med innovation.

”Innovation har været et fokusområde for os i nu to strategiperioder, og med etableringen af en innovationsafdeling og ansættelsen af en innovationschef for en håndfuld år siden, fik vi for alvor sat skub på. Det bærer nu frugt med kåringen fra Aarhus Universitet og DII som den mest innovative energivirksomhed, og jeg ser det som en stor anerkendelse for det arbejde, vi har leveret,” understreger Carsten Höegh Christiansen, administrerende direktør i AURA, og fortsætter:

”For os hænger digitalisering og innovation sammen, når vi skal udvikle virksomheden. Og vi er overbeviste om, at det i fremtiden vil blive endnu mere vigtigt at afsætte de nødvendige ressourcer til innovationstiltag.”

Anders Sahl Hansen, innovationschef i AURA, er naturligt nok ganske tilfreds med kåringen, men også lidt overrasket.

”At vi vinder foran så stærkt et felt i en branche med stor fokus på innovation og høj konkurrence er en kæmpe cadeau til mine kolleger i AURA. Vi eksisterer 100% for vores kunder, som også er vores ejere. Det betyder, at vi arbejder målrettet med at skabe produkter og services, som de efterspørger, men også nogle gange det, de ikke vidste, at de havde brug for. Den her udnævnelse giver forhåbentlig appetit på endnu mere innovation i AURA,” siger Anders Sahl Hansen.

Den samlede rapport af undersøgelsen bliver offentliggjort den 1. marts i forbindelse med DII’s årlige konference og prisoverrækkelse på Aarhus Universitet, se mere her: Danish Innovation Index (DII) (au.dk)

(*) Innovationsindekset er udviklet af professor Tor W Andreassen (NHH/CSI), professor Line Lervik Olsen (BI/NHH) og postdoc-forsker Seidali Kurtmollaiev (NHH/CSI).

Blandt de øvrige branchevindere i år er:

Ryanair (Luftfart), Lunar Bank (Banker), Apple (Forbrugerelektronik), GLS (Shipping og fragt), Mikkeler (Drikkevarer), Amazon (E-commerce), 3 Danmark (Tele), Spotify (Underholdning), Nike (Mode), JOE & THE JUICE (Fastfood), NATURLI’ (Fødevarer).