Sommerens bedste sparetips

7. juni 2016

Sommeren er endelig kommet, og ofte vil du automatisk spare på energiforbruget i varmere og lysere tider. Men med AURAs fem bedste sommersparetips, kan du spare endnu mere på energiregningen hen over sommeren.

1. Lad tøjet tørre i det fri

Det er gratis at bruge tørresnoren, mens det koster ca. 6 kr., hver gang du tørre dit tøj i en A-mærket tørretumler, og 2 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Hvis du normalt bruger din A-mærkede tørretumbler tre gange om ugen, kan du i løbet af sommerhalvåret spare ca. 270 kWh eller 600 kr.

Sæt gerne tørresnoren op under et halvtag, så kan du også tørre tøjet ude, hvis der skulle komme en sommerbyge. Ekstra bonus: Du kan nyde duften af sommer i dit tøj – også på gråvejrsdage.

2. Sluk for gulvvarmen

De fleste boligejere husker at slukke for radiatorerne i maj måned, når solens stråler får så meget magt, at de varmer huset op. Men med gulvvarmen er det ofte en anden sag. Nogle glemmer at slukke, mens andre nyder de varme gulve, og derfor vælger ikke at slukke. I løbet af sommeren har vi ofte døre og vinduer stående åbne i lange perioder af gangen, hvilket gør, at gulvvarmen forsvinder ud i den blå luft, og din energiregning bliver unødigt stor.

3. Sluk for cirkulationspumpen

Sluk for cirkulationspumpen i sommermånederne. Selv om du har slukket for radiatorer eller gulvvarme, pumper cirkulationspumpen alligevel opvarmet vand rundt i rørene, hvor vandet taber varmen undervejs. Pumpen bruger derved unødig energi – energi du lige så godt kan spare på elregningen.

Hvis du har en ældre pumpe, kan den sætte sig fast, når den er slukket hele sommeren. Tænd pumpen i ca. 5 minutter 1 gang om måneden. Så undgår du, at den sætter sig fast.

4. Få styr på standby-forbruget

Ofte står TV, PC og PlayStation på
standby, så de straks er klar til brug. Standbyforbrug afsløres typisk af en lille lysende rød pære eller af et elektronisk display, men på nogle apparater kan du ikke se, at de står på standby. Elforbruget til standby kan hurtigt løbe op i 400 kWh om året og blive til 1.000 kWh eller mere med mange apparater i hjemmet.

Særligt når du tager på ferie, er der igen grund til at TV, radio og PC står klar på standby. Og har du først fået slukket for alt standby inden ferien, kan du lige så godt fortsætte med de gode vaner efter ferien.

5. Sluk lyset

Sluk lyset efter dig. Det giver sig selv, at vi i disse lyse tider ikke behøver at have ret meget lys tændt. Men ofte tænder vi lyset over spisebordet, eller når vi går ud på badeværelse, fordi det plejer vi at gøre. Og får vi tændt, kan det være svært at huske at slukke igen, fordi vi egentlig ikke havde brug for lyset, og derfor ikke lægger mærke til, om det er tændt eller slukket.

Lad familien hjælpe hinanden og mind hinanden om at slukke lyset. Sæt evt. klistermærker på kontakterne, så I holder fokus på, om det nu er nødvendigt at tænde lyset.

Læs flere sparetips