Julen er en strømsluger: Sådan sparer du på strømmen

15. november 2017

Julen varer længe og koster mange penge. Elforbruget er 30% højere i julemåneden end normalt. 

December er årets dyreste måned for de fleste familier. Gaver, julemad og også strømforbruget sætter sine spor på bankkontoen. Men det behøver ikke at være besværligt at spare på strømmen samtidig med, at du bevarer julehyggen. Energirådgiver Lisbet Stryhn Rasmussen fra AURA Rådgivning kommer her med fem praktiske sparetips, så du kan holde jul med god samvittighed.

1. Udskift til LED

Jul og hygge er lig med lys – både ude og inde – og de elektriske lys koster rigtig meget ekstra på elregningen. Men du kan spare mange penge ved at udskifte gamle lyskæder med gløde- eller halogen-pærer til LED.

”En gammel lyskæde med 90 glødepærer på 3 W, du har tændt hele december, kan ende med at koste dig ca. 450 kr. ekstra på elregningen. Skifter du den ud med en 90 LED-lysdiodekæde på 0,06 W, som du bruger i en tilsvarende periode, svarer det kun til ca. 9 kr. ekstra på elregningen. Investeringen til en ny kæde vil altså nemt kunne betale sig hjem”, fortæller Lisbet Stryhn Rasmussen.

2. Brug tænd/sluk ure

Med lyssensorer og tænd/sluk ure på julebelysningen bliver det nemt at spare lidt ekstra på strømmen uden den store indsats. Urene kan være indstillet til at slukke lyset om dagen, når du alligevel er på arbejde og om natten, når alle sover. Så slipper du selv for at tænke på at spare på energien.

3. Kog risengrøden under dynen

Du kan også nemt spare på strømmen, når du planlægger og laver julens måltider – med inspiration fra mormor. Kog risengrøden til risalamanden – og nissen – færdig under dynen. Så risikerer du ikke, at grøden brænder på – og du sparer på strømmen.

Giv også køleskabet en hjælpende hånd ved at tø juleanden op i køleskabet. Sæt den på køl et par dage før den skal tilberedes. ”Et kilo kød giver dig en times gratis el, og kødet smager bedre, når gåsen bliver tøet langsomt op”, siger Lisbet Stryhn Rasmussen.

4. Sluk for underholdningsapparater

TV, spillekonsoler og computere står for langt den største post på elregningen – nemlig omkring 40% i gennemsnit pr. husstand. Derfor er det en god ide at slukke de apparater, der ikke er brug i løbet af aftenen.

5. Tænk ind i det nye år

Skal der en ny computer eller et nyt fjernsyn under juletræet, kan det være en god ide at være lidt fremsynet. ”Sørg for at købe en model med minimum energimærke A++, så du kan holde din elregning så lav som muligt i det nye år”, slutter Lisbet Stryhn Rasmussen.