Allan Werk fylder 60 år

Bestyrelsesformand, virksomhedsejer, iværksætter, forlagsleder, politisk aktivist, og udøvende Tai Chi-kæmper gennem mere end 20 år.

Det stikker i mange retninger, når man forsøger at beskrive Allan Werk, der mandag d. 7. oktober fylder 60 år.

Men Allan Werk mener selv, der går en lige linje gennem de mange områder, han beskæftiger sig med; nemlig princippet om at flere skuldre bærer bedre. Andelstanken er derfor et omdrejningspunkt i Allan Werks virke, og han glæder sig over, den medvind der er for den holdning i disse år.

”Vi ser en revival for idéerne bag andelsbevægelsen, omkring deleøkonomi, bæredygtighedsprojekter og de langsigtede investeringer i vores kritiske infrastruktur,” siger Allan Werk.

Derfor er formandsposten i den østjyske energikoncern AURA Energi også et hjertebarn i Werks omfangsrige portefølje. Han har siddet i repræsentantskabet siden 1998, i bestyrelsen siden 2002 og været bestyrelsesformand i selskabet siden 2006.

En sektor med stor bevågenhed
Mere end 20 år i energibranchen har blandt andet budt på unbundlingskrav og øget politisk bevågenhed, fusioner, konsolideringer og stadig større spillere - men også på milliardinvesteringer i elnettet, fibernet og vedvarende energi i takt med den grønne omstilling.

Sektoren har de senere år også været præget af turbulens og dårlige sager i forhold til ejerskab, ledelsesbeslutninger og andelshavere med et deraf følgende stadigt større fokus fra pressen, politikerne og kunderne.

Står det til Allan Werk er den tid forbi.

”Jeg håber, sektoren har lært af det. Vi skal opføre os ordentligt og have god selskabsledelse i fokus. Vi har alle muligheder for at sikre en rationel energisektor med fokus på forsyningssikkerhed, effektivitet og en fornuftig prisstruktur til gavn for andelshaverne.”

Fra venstrefløj til Venstre
Allan Werk er ud af en trykkerfamilie, hvor faderen havde trykkeri i Anholtgade i Øgadekvarteret i Aarhus. Et miljø, der i Allan Werks teenageår var stærkt præget af politisk venstrefløjsaktivisme, som han også flirtede med.

Det blev dog hos partiet Venstre, at Allan Werk lagde sine kræfter og sine mange års arbejde i kulisserne. I det lokale østjyske Venstre-miljø, bliver Allan Werk omtalt som den grå eminence, og han spillede da også en væsentlig rolle, da Jakob Ellemann-Jensen skulle trækkes til sin nuværende valgkreds i Aarhus Syd.

Iværksætter og virksomhedsudvikler
Den grafiske branche blev Allan Werks hjemmebane, og han mener selv, at det er en styrke, at han ikke fik svendebrev, men i stedet er autodidakt.

Livsværket Werks Grafiske Hus er gennem årene vokset dels gennem organisk vækst og dels gennem opkøb, det seneste i foråret 2019, og fremstår i dag som en fullservice grafisk virksomhed med 15 ansatte – herunder hustruen Lisbeth og datteren Benedikte. Sønnen Nikolaj bor i New York, hvor han er direktør i en analysevirksomhed. Derudover tæller familien et barnebarn på 11 måneder.

Tillidsposter i brancheforeningen
Også den grafiske branche har nydt godt af Allan Werks indsatser for fællesskabet. Siden 2004 har han været lokalformand for Grakom, brancheforeningen for grafisk kommunikation og medier, og han har næsten lige så længe siddet i Grakoms hovedbestyrelse, samt haft en række tillidsposter i brancheforeningen.

Siden årsskiftet har han endvidere været administrativ leder af forfatterforlaget Attika, der er et af landets ældste andelsejede forlag.

Natur og Tai Chi giver styrken
For nylig er Allan og Lisbeth Werk flyttet fra det aarhusianske forstadskvarter til det naturskønne Sondrup Bakker syd for Odder.

”Vi fandt ud af, at vi ikke kunne se os selv bo i et parcelhus resten af livet, og da vi har en stor interesse for naturen, fugle og dyreliv valgte vi at flytte ud til vidderne. Her trives vi vældig godt.”

En arbejdsuge på langt mere end 50 timer kræver fokus, prioritering og overblik, og netop derfor er den ugentlige holdtræning og de stort set daglige individuelle øvelser i Tai Chi helt essentielle for Allan Werk. Han har dyrket den kinesiske kampsport i mere end 20 år.

”Tai Chi handler om at kunne kontrollere sin indre styrke, balance og mentale koncentration. Det er helligt for mig, og er en af grundpillerne i mit liv,” fortæller fødselaren.

60 årsdagen markeres med reception fredag d. 4. oktober fra kl. 11.00 hos Werks Grafiske Hus i Højbjerg.