Aarhus Ø får sine første lynladere

Der er godt nyt til elbillister, der færdes på og omkring Aarhus Ø. Det er slut med besværlige omveje for at få hurtig, ny energi på bilen. Den grønne omstilling får dermed endnu bedre vilkår.

Den hastigt stigende andel af elbiler både i Aarhus, Østjylland og Danmark er et af de meget konkrete eksempler på den grønne omstilling i dagligdagen. Med en udsigt til omkring 1 million danske elbiler i løbet af få år, er der mere end nogensinde behov for stabile og hurtige offentligt tilgængelige ladeløsninger. Særligt på steder, hvor der hver dag kommer mange mennesker, eksempelvis på Aarhus Ø.

Den østjyske energikoncern AURA har derfor etableret to stk. 300 kW lynladere på Thit Jensens Gade på Aarhus Ø. Begge lynladere har to ladeudtag, og dermed kan op til fire biler ad gangen benytte sig af markedets hurtigste ladeløsning. Livet som elbilist bliver altså væsentligt lettere for Aarhus Ø-boerne og de mange gæster.
”Det er en milepæl for os. Vi er glade for og stolte over at åbne på Aarhus Ø. Det har længe været et stort ønske for mange borgere, der enten bor eller kommer i den nye spændende bydel for at arbejde, handle og udforske restaurant- og kulturlivet,” siger Klaus Hieronymus Stenger, forretningschef i AURA E-mobility.

Stort behov

Behovet bekræftes af den store udnyttelse, der været siden lynladerne blev åbnet torsdag før efterårsferien. I den første uge har lynladerne været brugt mere end 50 gange på områdets elbiler.

De to nye lynladere på Aarhus Ø er etableret ovenpå en eksisterende P-kælder, hvilket har stillet særlige krav til fundamentering og trækning af kabler. Men behovet for at skræddersy ladeløsninger er meget efterspurgt i mange byudviklingsprojekter og etagebyggeri.

”Det er selvfølgelig klart lettest at opsætte lynladere på en normal parkeringsplads, men mange steder i byerne kræver det særlige kompetencer på grund af det eksisterende byggeri, og vi fik for alvor vist, at vi kan etablere ladere også på steder, hvor det er mere end almindeligt udfordrende,” siger Klaus H. Stenger.

Smart opladning

Lynladerne er state-of-the-art teknologi med Spiriis software, og de er gennemtestet inden åbningen.

”Der bliver større og større behov for nem og tilgængelig opladning i tætbefolkede områder som Aarhus Ø. Men vi bliver også flere og flere til at deles om den strøm, der er til rådighed. Derfor er det vigtigt at oplade smart. Laderne på Thit Jensens Gade er udstyret med den nyeste teknologi, som dels udnytter den tilgængelige strøm bedst muligt og dels tilbyder dynamiske priser, som følger den aktuelle dagspris på el. På den måde sikrer vi elbilisterne den bedst mulige ladeoplevelse,” siger Tore Harritshøj, CEO og co-funder i Spirii.

AURA har nu fire lynladere i Aarhus-området og forventer inden jul at sætte yderligere fem lynladere op på tre forskellige lokationer i det østjyske.