Ny bolig - nye energivaner

Når du flytter til en ny bolig, har du en oplagt mulighed for at ændre dit energiforbrug og dermed spare på udgifterne til energi, strøm, varme og vand.

Der er flere måder, hvorpå du kan opnå mindre energiforbrug.

Ændre dine energivaner

Den letteste måde at spare på energien og dermed reducere størrelsen på din regning for strøm, vand og varme er ved at bruge mindre. Og for de flestes vedkommende handler det rigtig meget om at ændre vaner.

Da vi mennesker er vanedyr, er det desværre også ofte noget af det sværeste. Men prøv at giv dig selv en udfordring, og vælg en ny ændring hver uge, som du kan holde fast i.

Giv dig selv et mål. Hvor mange ting kan du ændre? Eller hvor mange ting vil du gøre noget ved i løbet det næste år.
Hvis det handler om strøm, så se på dit års- eller månedsforbrug før og efter, du har ændret på noget. Måske kan du allerede se indsatsen af dine besparelser efter bare én måned.

Hver kWh strøm du sparer, sparer du cirka 2 kr. på elregningen.
De fleste kan uden problemer skære forbruget ned til 1.000 kWh/år pr. person, uden at det går ud over komforten. Bor du alene, skal du gå efter 1.500 kWh/år.

Find hverdagstips til at spare på energien

Energirenovere din bolig og få tilskud

Har du investeret i en ny bolig, kan der også være besparelser at hente i at energirenovere din bolig. Og her er der endda mange muligheder for at få tilskud.

Tilskud til energibesparelser?

Tilskud til energibesparelser eller salg af energibesparelser er en tilskudsordning til de energiforbedringer af boligen, som gør, at der efterfølgende er et lavere forbrug til vand, varme eller strøm - altså en energibesparelse. Den besparelse, du opnår, har en værdi, som du kan indløse i form af tilskud. Et godt eksempel er fx efterisolering af loft eller udskiftning af vinduer.

Det er energiselskaberne, der giver tilskuddet. Tilskuddet er en økonomisk bistand.
Det er vigtigt, at du søger tilskuddet, INDEN du går i gang med projektet.

Læs mere om tilskud til energirenovering hos AURA Rådgivning

Håndværkerfradraget eller servicefradraget

Håndværkerfradraget (servicefradraget) er blevet permanent fra 2018. Du kan få fradrag for serviceydelser og håndværksydelser, som er udført i hjemmet eller fritidsboligen.

Du kan få fradrag for op til 6000 kr. pr person for serviceydelser og op til 12.000 kr. pr. person for håndværkerydelser.
Du kan kun få fradrag for arbejdslønnen - ikke materialer og fradragets værdi er ca. 27%. Det vil sige, hvis du har haft udgifter til håndværker timer på 4000 kr., så sparer du ca. 1080 kr. i skat.

Læs mere på skat.dk

Lisbet Stryhn Rasmussen

Spørg Lisbet

Lisbet Stryhn Rasmussen

Seniorrådgiver