1680x368_skanderborgforsyning_JUMBO.png

Vand er ikke bare vand - Skanderborg Forsyning

Skanderborg Forsyning renser spildevand og leverer drikkevand til hele Skanderborg Kommune og består i skrivende stund af fem rensningsanlæg og fem vandværker. Tidligere var der fire kommuner med hver sin forsyning: Skanderborg, Hørning, Galten-Skovby og Ry. Men for cirka 15 år siden blev kommunerne lagt sammen til det, der i dag kendes som Skanderborg Kommune.

Forskellen på vandværk og rensningsanlæg
Men vand er ikke bare vand. Der er stor forskel på et vandværk og et rensningsanlæg. El-installatør ved Skanderborg Forsyning, Lars Knudsen, fortæller: ”I et vandværk suger man vand op af jorden, og så bliver det filtreret og renset, inden pumper man det ud til forbrugerne. Hvorimod der på et rensningsanlæg er mere teknik og biologi. Vi har omkring 205 pumpestationer, hvor vi pumper spildevand ind til renseanlægget. Det beskidte vand kommer ind, hvorefter større genstande som hygiejnebind, gebisser og papir sorteres fra. Dette sendes til forbrænding. Så filtreres vandet for sand og småsten. Og så skummer vi fedtet, og vandet ryger i procestankene, hvor vi har bakterier, der spiser alt det overflødige. Efter nogle timer i procestanken kommer vandet i efterklaringen, hvor slammen falder til bunds, mens det rene vand løber ud i Skanderborg sø.”

Forholdsvis ny teknologi
Man skulle måske ikke tro det, men alt det her med drikkevand og spildevand er faktisk en forholdsvis ny teknologi. Det første rensningsanlæg stammer fra 1960erne. Inden da, hældte man spildevand direkte ned i søen.

Apropos nyere teknologi, er det også her, AURA kommer ind i billedet. ”At vælge AURA kom helt af sig selv: Vi skulle have fibernet på vores rensningsanlæg, og AURA var de eneste, der kunne levere. Og det må man sige, de gør.” siger Lars Knudsen.

Skanderborg Forsyning skulle nemlig have flere forbindelser for at være opdateret med en ny regulering om at virksomhedens administrative del og operative del skal holdes adskilt – også på netværket. Derfor købte de fibernet fra AURA til samtlige fem eksterne rensningsanlæg, hvor de har vi fået fibernet installeret som det administrative netværk, da de var overbevist om, at fibernet giver den sikreste forbindelse.

Lars Knudsen uddyber: ”Fibernettet er ekstremt vigtig for os, for vi har også åbne forbindelser til at kunne indsamle data fra alle vores rensningsanlæg. Vi er rigtig afhængige af fibernettet. Hvis vi mister en fiberforbindelse, mister vi kontakten ud til et anlæg … Så det er ekstremt vigtigt, at fiberforbindelsen virker, for ellers kan vi ikke levere det, vi skal: Nemlig rent drikkevand til danskerne.”

Per Thorgaard Mogensen

Jeg er klar med en løsning til dig

Per Thorgaard Mogensen

Account Manager Erhverv