Østjyderne er vilde med fiber

Der er fuld fart på fibernettet. Ikke kun i up- og download hastighed, men også i udrulningen af fibernettet. En netop offentliggjort kortlægning af bredbåndsadgang i Danmark fra Energistyrelsen viser, at 72 pct. af alle boliger og virksomheder nu har adgang til fibernet.

På Energistyrelsens hjemmeside, tjekditnet.dk, kan man finde alle resultaterne fra bredbåndskortlægningen 2020 – både nationalt, lokalt og på adresseniveau, og særligt interessant er det, at land- og yderkommunerne har fået glæde af fiberudrulningen, der er foretaget ved hjælp af massive investeringer fra de forbrugerejede energiselskaber.

Kortlægningen viser, at stadig flere danskere sikres adgang til det hurtige fibernet. Andelen af boliger og virksomheder, der er dækket af fibernet, er således steget fra 68 procent i 2019 til 72 procent i 2020 på landsplan.

”De forbrugerejede energi- og fibernetkoncerner har de seneste år sat turbo på udrulningen af fibernet til husstande og virksomheder rundt om i landet, herunder i landdistrikterne. Det har ført til, at Danmark ligger nr. 2 i hele EU, når det gælder dækning med fibernet i landdistrikterne, og en lang række øer får i dag også leveret fibernet fra de lokale energiselskaber,” fortæller Thomas Woldiderich, der er branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

Hjælp i Corona-perioden
Et af de selskaber, der har foretaget store investeringer i udrulningen af fibernettet i lokalområdet, er AURA Energi, der med AURA Fiberpulje sidste år fik hjulpet de sidste lokalområder ind på fibernettet. Dermed kan AURA tilbyde alle sine mere end 108.000 andelshavere fibernet – som et af de første selskaber i Danmark. Adgang til fibernettet har været meget efterspurgt blandt danskerne i Corona-perioden.

”COVID-19-krisen har vist os betydningen af at have en robust og fremtidssikker digital infrastruktur i Danmark. I løbet af ganske få uger blev fjernundervisning, virtuelle arbejdsmøder og videokonsultation med lægen normalen i en unormal hverdag. Derfor er det afgørende, at det høje investeringsniveau i fibernet fastholdes i de kommende år, så endnu flere borgere kan få glæde af fibernettet og de nye digitale muligheder,” siger Thomas Woldiderich.

Denne iagttagelse deles af Mikael Rahbek Davidsen, salgs- og marketingschef i AURA Fiber, som fortæller om øget travlhed under Coronakrisen.

”Vi lukkede ikke ned under krisen, men omstillede os hurtigt til at arbejde hjemmefra, hvilket er muligt, fordi vi alle har en god internetforbindelse. Men også vores kunder blev endnu mere bevidste om, hvor vigtig en god internetforbindelse er, når man skal arbejde hjemmefra, måske samtidig med ægtefællen og børnene, der også har brug for internet til både lektier og leg,” siger Mikael Rahbek Davidsen og fortsætter:

”Mange nye kunder ringede for at bestille fibernet - gerne så hurtigt som muligt. Men også flere eksisterende kunder kontaktede os for at få opgraderet deres internethastighed.”

Bedre dækning i sommerhusområder
Det er ikke kun boliger og virksomheder, som nyder gavn af bredbåndsudrulningen. Sommerhusejere nyder også gavn af bredbåndsudrulningen. I perioden 2017 til 2020 er andelen af sommerhuse med adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload steget fra 52 til 73 pct.

”Den seneste tid, hvor mange danskere har arbejdet hjemmefra, har med al tydelighed vist, hvor vigtigt det er at have adgang til en god bredbåndsforbindelse. Derfor er det også glædeligt, at stadigt flere sommerhuse har adgang til en hurtig bredbåndsforbindelse, som gør det muligt for danskere at tage i sommerhus og fortsat passe deres arbejde,” siger kontorchef i Energistyrelsen Signe Schmidt.

Mikael Rahbek Davidsen oplever også en øget interesse fra både feriegæster og sommerhusejere.

”Før var et sommerhus indrettet med kun det mest nødvendige. Nu vil feriegæsterne ikke gå på kompromis, men kigger efter huse med fiberforbindelse, hvor de kan se TV i HD-kvalitet eller streame deres yndlingsserier. Der er også mange lejere og ejere, der gerne vil have internet, når de er på ferie, så de kan arbejde lidt, mens de slapper af og hygger med familien,” forklarer Mikael Rahbek Davidsen.

Ifølge et tweet af Thomas Woldiderich fra Dansk Energi, så er det nu mere end halvdelen af landets kommuner, der har en dækning med fibernet på 70% eller mere. I Skanderborg er det 99% og i Odder er det 98%. 

 

Du kan tjekke din hastighed og dine muligheder her - https://tjekditnet.dk/

Og læse hele pressemeddelelsen fra Energistyrelsen her - https://presse.ens.dk/pressreleases/flere-danskere-har-adgang-til-hurtigt-bredbaand-3020061