Smart teknologi hjælper butikker med at styre elforbruget

20. maj 2016

PRESSEMEDDELELSE: AURA Rådgivning deltager i et forskningsprojekt, som skal kortlægge og undersøge mulighederne for at butikker i højere grad kommer til at anvende grøn strøm. Projektet skal også undersøge, hvordan kunderne reagerer på, at lyset dæmpes og ventilationen reduceres, når der ikke er grøn strøm til rådighed i elnettet.

Den danske energiforsyning vil i fremtiden blive baseret endnu mere på vedvarende energikilder som vind og sol. Udfordringen bliver at bruge den vedvarende energi, mens den bliver produceret, og bruge mindre energi, når vinden ikke blæser.

Et nyt forskningsprojekt, som AURA Rådgivning deltager i, skal undersøge, om det er muligt for byggemarkeder, indkøbscentre og supermarkeder at nedsætte deres strømforbrug, når der ikke er nok grøn energi i nettet.

Forskningsprojektet skal blandt andet teste:

  • Hvordan kunderne reagerer på, at fx belysningen eller ventilationen ændres
  • Vælger forbrugerne butikkerne til, hvis de ved, at butikkernes strømforbrug er grønt

Lys er kritisk for kundeoplevelsen

”Lys kan være kritisk for kundeoplevelsen og dermed for butikkernes indtjening, så her er butikkerne typisk meget på vagt. Derimod kan man måske lettere få lov til at slukke for ventilationen i nogle perioder eller styre fx frysefaciliteter”, forklarer afdelingschef i AURA Energi Nanna Ravnsborg.

Inspirationen er hentet fra USA, hvor blandt andre Wallmart og IKEA har eksperimentet med at skrue ned for air condition-anlægget i deres butikker, når der var pres på det amerikanske elnet. Her fik forskerne positive tilbagemeldinger, hvor kunderne ikke havde noget imod, at butikkerne blev et par grader varmere.

AURA Rådgivning er af en af flere partnere i projektet, som er ledet af SDU, og som også inkluderer Green Tech Centeret i Vejle og Insero. Nogle af de butikker og erhvervsvirksomheder, som allerede er kunder hos AURA Rådgivning i dag, vil blive tilbudt at deltage i forsøget.