Tips når du køber el

Når du skal købe el, er der mange tilbud at vælge mellem og mange forhold at tage højde for.
AURA El-handel har samlet en række råd og informationer, som kan hjælpe dig på vej, når du skal vælge, hvor du vil købe el.

Tjek elpris.dk

Det første sted du kan orientere dig er elpris.dk. Elpris.dk er et dagligt øjebliksbillede af de aktuelle tilbud på elprismarkedet.

Det er altså ikke et sted, hvor du som sådan kan se, hvad din pris for el bliver på lang sigt, men du kan finde de aktuelle tilbud, og samtidig får du et godt overblik over, hvilke elleverandører du kan vælge imellem.

Når du køber et elprodukt hos en elleverandør, vil det oftest være til en gennemsnitspris hen over en bindingsperiode. Når bindingsperioden udløber, vil du typisk fortsætte hos samme leverandør, men nu med en anden pris – som både kan være dyrere eller billigere og på ændrede vilkår.

Typer af elprodukter

I Danmark har vi frit valg mellem de elleverandører, der er på markedet. I øjeblikket er der rundt regnet 50 forskellige, og hver af dem tilbyder op til 4-5 forskellige produkter. Det giver rigtig mange tilbud at vælge i mellem.

Overordnet findes der 2 typer elprodukter

  • Fastpris – du garanteres en fast pris i en periode
  • Variabel pris – prisen følger den nordiske elbørs og kan beregnes som en gennemsnitspris på time-, dags- eller månedsbasis

Derudover har de fleste elleverandører en række tillægsprodukter, hvor du som forbruger støtter produktionen og brugen af vedvarende energi.

Tjek størrelsen på dit forbrug

Tjek dit årsforbrug. Bor du i lejlighed med 1-2 personer, vil et typisk årsforbrug være omkring 2000 kWh. En familie på 2 voksne og 2 børn i et almindeligt parcelhus vil have et forbrug på 4000 kWh. Og så er der hustande, hvor boligen er elopvarmet. Her er forbruget typisk oppe på 10.000 kWh pr. år.

Som tommelfingerregel er prisforskellene mindst og næsten ikke eksisterende ved et lavt og mellem størrelse forbrug, hvorimod der godt kan være besparelser at hente ved et stort elforbrug.

Hvad består elprisen af

Når du betaler din elregning består den grundlæggende set af 4 dele:

  1. Transportomkostninger – betales i form af nettariffer og abonnement. Dette er betaling til netselskab, systemansvarlig og elhandler for transport af el
  2. PSO – en afgift du betaler for fx forsyningssikkerhed, udbetaling af pristillæg til vedvarende energi samt forskning og udvikling
  3. Afgifter og moms til staten
  4. Og til sidste den rene elpris

Det er udelukkende elprisen, der kan konkurreres på. Og da den kun udgør ca. 17 % af den samlede kWh pris, har den kun begrænset indflydelse på din samlede elregning.

Oftest vil du hurtigere spare penge ved at spare på energien – se også vores tips til at spare på strømmen.

Nogle elaftaler er bygget op om en lav elpris, men med et højt fast abonnement. Den kombination er oftest kun rentabel for dig med et forholdsvist højt forbrug.

Elprisen kan være forskellig i Vestdanmark og Østdanmark, fordi der er tale om forskellige prisområder. I perioder med gode vejrforhold for vindkraft, er prisen ofte lavere i Vestdanmark, fordi der er placeret mange vindmøller.

Læs mere om hvad elprisen indeholder

Hvem er aktørerne på elmarkedet?

Al elhandel håndteres grundlæggende af tre aktører

Produktionsselskaber

Produktionen af el kan foregå via kraftværker eller fx solceller på dit eget eller naboens hus.

Elhandelsselskaber

El handles af elleverandører på den nordiske elbørs Nordpool. Her handles 75 % af elforbruget i de nordiske lande og der handles el på timebasis. Handelsaftalerne finder du bl.a. på elpris.dk

Elnetselskaber

El skal transporteres fra kraftværkerne og ud til kontakterne i din bolig. Den transport varetages af netselskaberne.

Læs også ”Følg strømmen” en guide fra danskenergi

Vidste du at...

...den rene strøm udgør kun ca. 17% af din samlede elregning.

Med mindre du har et meget højt elforbrug, vil du aldrig kunne spare flere tusinde kroner om året ved at skifte elleverandør.

 

Undgå at blive snydt af telefonsælgere

Hør Kenneth fra AURA El-handel give 5 gode tips, så du  undgår at blive snydt af en telefonsælger.

Mange oplever at blive kontaktet af telefonsælger, der ikke oplyser, hvor de ringer fra eller som påstår, at de ringer fra en såkaldt underafdeling af AURA Energi med et godt tilbud fra AURA, og så ender kunden med at skifte el-leverandør - uden at vide det.